Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Γίνεται της Β Αθήνας στην Κυβέρνηση

  • Written by 

Εικόνα "διακριτικής διάστασης απόψεων" παρουσιάζει η νέα κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών που σηκώνουν μπαϊράκι σε αντιδημοφιλή μέτρα τα οποία ψήφισαν αλλά τώρα υπονομεύουν, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά και στις εσωκομματικές διεργασίες σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου.

Η Β' περιφέρεια της Αθήνας έχει μεταβληθεί σε πεδίο ανταγωνισμού «μεγαλο-υπουργών» της κυβέρνησης. Ο μεγαλύτερος συνωστισμός παρατηρείται στις τάξεις της ΝΔ, όπου 13 πρώην και νυν υπουργοί εκλέγονται στη Β' Αθήνας. Πρόκειται για τους:

Κυριάκο Μητσοτάκη
Αδωνι Γεωργιάδη
Σοφία Βούλτεψη
Αργύρη Ντινόπουλο
Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Αρη Σπηλιωτόπουλο
Γεράσιμο Γιακουμάτο
Πάνο Παναγιωτόπουλο
Κατερίνα Παπακώστα
Κωστή Χατζηδάκη

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος από την Κέρκυρα θα «μετακομίσει» στη Β΄Αθηνών, αλλά και ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος διορίστηκε την τελευταία φορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά στις επόμενες εκλογές θα βρεθεί στην αχανή Β' Αθήνας.

Αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα θα εκλέξει 7-8 βουλευτές στη Β' Αθήνας

Με δεδομένο ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές -αν η ΝΔ έρθει δεύτερο κόμμα, που είναι και το πιθανότερο- θα εκλέξει 7 ή το πολύ 8 βουλευτές αντί για τους 13 που εξέλεξε τον Ιούνιο του 2012, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί τα πρωτοκλασάτα αυτά στελέχη διαγκωνίζονται για τη δημοφιλία, αγωνιούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις σκληρές μνημονιακές αποφάσεις και προκαλούν ένα είδος Βαβέλ στην κυβέρνηση με τις τοποθετήσεις τους, μετά τον ανασχηματισμό.

Η «γιάφκα» των πρώην δημοσιογράφων

Τέσσερις νυν και πρώην υπουργοί της ΝΔ που εκλέγονται σε αυτή την περιφέρεια είναι πρώην δημοσιογράφοι και έδωσαν σκληρό αγώνα για να παραμείνουν ή να εισέλθουν στην κυβέρνηση.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Μιχελάκης θεώρησαν ότι αδικήθηκαν που αποπέμφθηκαν από την κυβέρνηση και θα απαιτηθεί αδυσώπητη μάχη για να μείνουν στην εκλογική κούρσα.
Ο κ. Μιχελάκης πικράθηκε πολύ όταν είδε ότι το υπουργείο του κατέλαβε ο έτερος δημοσιογράφος της ίδιας περιφέρειας Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος με το που κατέλαβε τον υπουργικό θώκο πήρε αποστάσεις από τον προκάτοχό του και έφτασε στο σημείο να αλλάξει ακόμη και το σάιτ του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε στήσει ο συνάδελφός του.

Μιλώντας πρόσφατα σε συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ φρόντισε να αποδομήσει την πολιτική του Γιάννη Μιχελάκη λέγοντας ότι «το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στους δήμους (σ.σ.: λόγω αξιολόγησης και ενδοδημοτικής κινητικότητας) δεν είναι άδικο».
Με αξιώσεις για μια νέα εκλογή εμφανίζεται η έτερη δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, η οποία από τη θέση τής κυβερνητικής εκπροσώπου φρόντισε από τις πρώτες δηλώσεις της να εκπέμψει ένα πιο λαϊκό προφίλ και συγκαταλέγεται στα στελέχη της «λαϊκής Δεξιάς».

Ο πόλεμος των μεγαλοϋπουργών

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης θα δώσουν μάχη πόρτα-πόρτα στη Β' Αθήνας για να εκλεγούν βουλευτές. Για τα στελέχη αυτά μετράει η επανεκλογή και για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, αφού είναι πολύ πιθανό να τεθεί θέμα ηγεσίας, μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Το παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα είναι πλούσιο και η μάχη της διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά έχει αρχίσει, αλλά προϋποθέτει την επανεκλογή στην Β' Αθήνας.
Οι ανωτέρω υπουργοί ελπίζουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης -που έχει ισχυρές εκλογικές ρίζες στην Β' Αθήνας- θα μετακομίσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα ανοίξει μια θέση.


Ο «λαβωμένος» Αρης Σπηλιωτόπουλος

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Αρης Σπηλιωτόπουλος, άλλοτε πανίσχυρος βουλευτής της Β΄Αθήνας, σήμερα έχει παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα για να κατέβει δήμαρχος.

Η προεκλογική του εκστρατεία στην Αθήνα, οι δηλώσεις του για το τζαμί και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής τον έβγαλαν «λαβωμένο» από την εκλογική διαδικασία. Ο πρώην υπουργός έχασε το κεντροδεξιό πολιτικό του στίγμα και συγκρούστηκε άκομψα με τους αντιπάλους του στον Δήμο Αθηναίων, ενώ άνοιξε μέτωπα με τους ψηφοφόρους του Νικήτα Κακλαμάνη, σε μια μάχη που έληξε άδοξα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διεκδίκησε μια υπουργική θέση στον ανασχηματισμό για να επανέλθει στο πολιτικό παιχνίδι, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό.

Το αστέρι του Αδωνι Γεωργιάδη

Η θεαματική έξοδος του Αδωνι Γεωργιάδη από την κυβέρνηση του προσέδωσε πολιτική αίγλη αντί να του αφαιρέσει εκλογικούς πόντους. Πολλοί εγκωμίασαν την στάση του απέναντι στις συντεχνίες των γιατρών και φαρμακοποιών, ενώ δεν έλειψαν και οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης από πολιτικούς αντιπάλους.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Αδωνις Γεωργιάδης «ανάγκασε» τον πρωθυπουργό να τον συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, να τον αποκαταστήσει και να τον χρίσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, του δίνουν προβάδισμα στην εκλογική κούρσα και πόντους έναντι των συνυποψηφίων του στη Β΄Αθήνας. Εξάλλου ο διάδοχός του Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Υγείας είναι στενός του φίλος και εκλέγεται στο Υπόλοιπο Αττικής, οπότε δεν υπάρχει αιτία σύγκρουσης μεταξύ των δύο.

Οι υφυπουργοί της λαϊκής Δεξιάς

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και η Κατερίνα Παπακώστα προκάλεσαν έκπληξη καταλαμβάνοντας τα υφυπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας αντίστοιχα, στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Θα αγωνιστούν να διατηρηθούν εκλογικά στη Β' Αθήνας, παρότι δεν είχαν εκλεγεί σε καλή θέση στις τελευταίες εκλογές. Θεωρήθηκαν ως το άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά στη «λαϊκή Δεξιά» και εκτιμάται ότι επελέγησαν για να συγκρατήσουν ψηφοφόρους στη Β' Αθήνας που φεύγουν προς τη Χρυσή Αυγή ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό τον ρόλο και η εκλογή τους στη Β' Αθήνας θεωρείται δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη, παρά το υφυπουργείο.

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι

Επισήμως δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις για τους επικρατέστερους βουλευτές στη Β' Αθηνών αλλά οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη στα χέρια τους στοιχεία από κυλιόμενα γκάλοπ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δημοφιλέστεροι αυτή τη στιγμή είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Δένδιας, Σοφία Βούλτεψη και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά η τελική επικράτηση θα κριθεί το φθινόπωρο.

Οι δύο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει δύο υπουργούς στη Β' Αθήνας, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το πιθανότερο είναι να εκλέξει μόνον δύο βουλευτές στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και η προεκλογική μάχη έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος κρίνεται θετικά για το έργο του στο υπουργείο Μεταφορών και παρέμεινε στη θέση του μετά τον ανασχηματισμό, θεωρείται από τα φαβορί για μια έδρα. Την δεύτερη έδρα φαίνεται να διεκδικεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δείχνει νευρικότητα μετά τον ανασχηματισμό και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από μνημονιακές πολιτικές ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Ας σημειωθεί ότι και στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν παρασκηνιακά οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα και η επανεκλογή θεωρείται όρος sine qua non για την διαδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ενα άλλο υπουργικό δίδυμο Κώστας Σκανδαλίδης - Φώφη Γεννηματά θα παλέψουν για μια έδρα στην Α' Αθήνας.