Log in
A+ A A-

Απάντηση Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ σε δημοσίευμα περί "διογκωμένου ελλείματος"

Έντονη αντίδραση, τόσο από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, όσο και από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με καταγγελίες για διόγκωση του ελλείμματος του 2009, που οδήγησαν την Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα ανναφέρεται σε ισχυρισμούς των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά και Νικολάου Λογοθέτη, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετικό υπόμνημα προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Βάσει αυτών, το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκόπιμα, προκειμένου να δικαιολογηθεί η υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ επιρρίπτονται άμεσα ευθύνες σε δικαστικούς λειτουργούς, που κατηγορούνται ότι συγκάλυψαν τον "σκοτεινό" ρόλο σε αυτήν την διαδικασία, τόσο του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Η καλύτερη απάντηση σε όσους ακόμα και σήμερα επιχειρούν να συγκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους που επέφεραν θανάσιμο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, είναι η ίδια η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Προγράμματα Στήριξης και τα πεπραγμένα της τρόϊκας - Έκθεση που τόσοι προσπάθησαν να "θάψουν" στην Ελλάδα προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει, παρά την υπερπροβολή της πριν την ολοκλήρωσης της, αλλά και ο ίδιος ο Προϋπολογισμός του 2013, που ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το Νοέμβριο του 2012. Και τα δύο, δικαιώνουν πλήρως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύουν τους πραγματικούς υπεύθυνους», αναφέρει ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, ο κ. Ελενόπουλος τονίζει ότι "στη σελίδα 16 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2013, της κυβέρνησης Σαμαρά - Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2012 από την Ελληνική Βουλή, αναφέρεται σαφώς: «Το 2011, δεύτερο έτος εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, επιτεύχθηκε μείωση τουελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ συνολικά την περίοδο 2009-2011 η μείωση ήταν 6,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 15,6% το 2009 σε 9,4% το 2011). Αυτή η μείωση είναι ημεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από κράτος-μέλος της Ευρωζώνης". "Το κείμενο του Προϋπολογισμού φέρει την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και έλαβε την ψήφο του τότε Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή", τονίζει χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας και σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

"Κάποιοι πιστεύουν ότι αν ποινικοποιηθεί η αλήθεια, θα καταφέρουν να κρύψουν κάτω απ το χαλί την αναξιοπιστία που είχε η χώρα μέχρι το 2010, φορτώνοντας όλα τα δεινά για τα οποία η χώρα μπήκε σε περιπέτειες, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, στην αποτύπωση της πραγματικότητας» αναφέρει από την πλευρά το ΠΑΣΟΚ."