Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την κρίση

  • Written by 

Η Ελλάδα έχασε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης και για να δημιουργήσει νέες θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, Endeavor Greece.

 

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν προέρχονται από τρεις κλάδους -τις κατασκευές, το λιανεμπόριο-χονδρεμπόριο και τη μεταποίηση. Τρεις μόνο κλάδοι κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν το συνολικό εργατικό δυναμικό: ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση τροφίμων και ο κλάδος της τεχνολογίας.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι νέοι στην Ελλάδα επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την αύξηση της ανεργίας με περισσότερες από μισό εκατομμύριο χαμένες θέσεις εργασίας. Παρόλα αυτά, μόνο το μισό ποσοστό της ανεργίας οφείλεται στην οικονομική επιβράδυνση και την ύφεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από το παραδοσιακό μειονέκτημα των νέων που βρίσκονται «εκτός αγοράς» το οποίο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ολόκληροι κλάδοι κατήργησαν θέσεις εργασίας για νέους, όπως γιατροί, δικηγόροι, τραπεζικοί και λογιστές. Έτσι, περισσότεροι από 200.000 νέοι με προσόντα, έφυγαν από τη χώρα και ήδη εργάζονται στο εξωτερικό, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία.