Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Μόνο με εμβόλιο θα τερμαστιστεί ο Έμπολα. Εκτός ελέγχου ο ιός

  • Written by 

Μόνο με ένα εμβόλιο θα τερματιστεί ο εφιάλτης του ιου Έμπολα που ημέρα με την ημέρα εξαπλώνεται σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ένας εκ των επιστημόνων που ανακάλυψαν τον θανατηφόρο ιό το 1976, Πίτερ Πίοτ υποστήριξε πως είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη για την εξεύρεση του εμβολίου που θα σταματήσει την επιδημία. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΟΗΕ για αδικαιολόγητη βραδύτητα όσον αφορά την έγκαιρη λήψη μέτρων που είχε σαν αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Guardian, ο καθηγητής υποστήριξε πως «κάτι που ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί, βγήκε εντελώς εκτός ελέγχου. Δεν θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί ο ιος αν τα Ηνωμένα Έθνη είχαν πάρει νωρίτερα τα απαραίτητα μέτρα. Η επιδημία μαίνεται πλέον ανεξέλεγκτη σε τρεις χώρες ενώ απειλεί ευθέως άλλες 15 και ίσως να μην τερματιστεί μέχρι να υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της ασθένειας».

Ο Πίοτ είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας που το 1976, στο πρώτο ξέσπασμα του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (τότε Ζαΐρ) αναγνώρισαν τις αιτίες του ιού και βοήθησαν στην εξουδετέρωσή του.