Log in
A+ A A-

Μετ' εμποδίων η νέα πενθήμερη εκεχειρία στην Γάζα

Σε νέα πενθήμερη εκεχειρία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρχικά εντάσεις, που κατέστησαν αμφίβολη την εφαρμογή της.

Όλα αυτά καθώς, αμέσως μετά την εκπνοή της προηγούμενης, τριήμερης, εκεχειρίας, το Ισραήλ κατήγγειλε ότι δέχτηκε ρουκέτες από την Παλαιστινιακή πλευρά, προχωρώντας σε αεροπορικές επιθέσεις. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες του Ισραήλ και υποστήριξαν ότι έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για κατάπαυση του πυρός.

Τελικώς, αμφότερες οι πλευρές σταμάτησαν τις εχθροπραξίες και η ανθρωπιστική εκεχειρία ξεκίνησε κανονικά, έστω κι αν, με βάση το πρόσφατο ιστορικό, παραμένει "εύθραυστη" ανά πάσα στιγμή.

Πάντως, έστω και σε αυτό το κλίμα, η Αιγυπτιακή πλευρά λαμβάνει και πάλι τον ρόλο του διαμεσολαβητή, προκειμένου να οδηγήσει τις δυο πλευρές σε μια πιο μακροχρόνια ειρηνική λύση, υπό το βλέμμα του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί έχουν τονίσει ότι απαιτούν από την Χαμάς να αφοπλιστεί και την Λωρίδα της Γάζας να οδηγηθεί σε αποστρατικοποίηση. Στην αντίπερα όχθη, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την άρση του οικονομικού εμπάργκο, την επαναλειτουργία του αεροδρομίου και του λιμανιού, την επέκταση της επιτρεπόμενης ζώνης ψαρέματος και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων αιχμαλώτων από τις Ισραηλινές Αρχές.

"Εάν η Χαμάς σταματήσει την ρίψη ρουκετών τότε, ναι, θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στις διαπραγματεύσεις. Έχουμε αποκρούσει 3500 παλαιστινιακές ρουκέτες από την έναρξη των εχθροπραξιών", δήλωσε στο CNN ο Iron Dome από τους Ισραηλινούς, για να λάβει απάντηση από το στέλεχος του Οργανισμού για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χανάν Ασράουι.

"Το Ισραήλ κατηγορεί την Παλαιστίνη για τα πάντα. Θα πρέπει να σταματήσει να δαιμονοποιεί και να κατηγορεί κατ' αυτόν τον τρόπο την Χαμάς και τους Παλαιστίνιους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συνομιλίες - μέσω της Αιγύπτου - αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι μέσα στο Σαββατοκύριακο.