Log in
A+ A A-

Έμπολα: Ξεκινούν οι δοκιμές για το εμβόλιο

Τον δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον Έμπολα θα ξεκινήσουν από την προσεχή εβδομάδα επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το "πράσινο φως" που δόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα το οποίο έχει, αρχικά, δοκιμαστεί σε χιμπατζήδες, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και, πλέον, θεωρείται ότι ήρθε η στιγμή να διαφανεί εάν έχει ευεργετικές επιδράσεις και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως ανακοινώθηκε, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί αρχικά σε τρεις υγιείς εθελοντές, σε μικρή δόση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παρενέργειες στον οργανισμό.  Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα άλλο γκρουπ εθελοντών, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, όπου θα δοθεί έμφαση στο κατά πόσον αναπτύσσουν αντισώματα εναντίον του ιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμβόλιο θα χορηγηθεί μέσω ένεσης στο μπράτσο, σε μικρή δόση πρωτίστως και κατά δεύτερον σε μεγαλύτερη.

Εκτός από τις ΗΠΑ, δοκιμές θα γίνουν ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γκάμπια και το Μάλι, ενώ για ευνόητους λόγους έχουν αποκλειστεί από τα πειράματα οι τρεις βασικές χώρες της επιδημίας (Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Γουϊνέα).

Πάντως, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί πως, ακόμη κι αν τα πειράματα παρουσιάσουν απρόοπτα, οι εθελοντές δεν διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως, για παράδειγμα, να προσβληθούν από τον Έμπολα.