Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Έπαιζε βιολί την ώρα που την χειρουργούσαν

  • Written by 

Έκανε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και παράλληλα έπαιζε βιολί.

Η πρωτότυπη αυτή εγχείρηση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Σουράσκι στο Τελ Αβίβ. Η 60χρονη Ναόμι Ελίσουβ, βιολίστρια στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λιθουανίας και την Ορχήστρα Δωματίου του Ισραήλ, υπέφερε από τρέμουλο εδώ και 20 χρόνια, αναγκάζοντας την να διακόψει την καριέρα της στη σκηνή και να αφοσιωθεί στη διδασκαλία.

Η ασθενής ήταν ξύπνια ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια το σημείο όπου θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένα ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλό της.«Πρέπει να τοποθετούνται με ακρίβεια χιλιοστού», διευκρίνισε ο χειρουργός και διευθυντής του τμήματος λειτουργικής νευροχειρουργικής Γιτζάκ Φριντ. Η Ελίσουβ έπαιζε βιολί ώστε οι γιατροί να διασφαλίσουν ότι το ηλεκτρόδιο που τοποθέτησαν θα αντιμετώπιζε το τρέμουλο χωρίς όμως να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν ενεργοποιήθηκε το σωστό σημείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το τρέμουλο εξαφανίστηκε και η ασθενής συνέχισε να παίζει Μότσαρτ με μεγάλο πάθος, αλλά χωρίς να τρέμει.

«Πρώτη φορά χειρούργησα ασθενή ο οποίος έπαιζε μουσικό όργανο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ιδιωτική συναυλία από μια ταλαντούχα και αξιόλογη μουσικό», αστειεύτηκε ο γιατρός. «Το μεγαλύτερο πάθος μου ήταν το βιολί» είπε η Ελίσουβ. «Το τρέμουλο με εμπόδιζε να παίζω επαγγελματικά και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα, αφού έπαιζα βιολί όλη μου τη ζωή. Ανυπομονώ να επιστρέψω σε μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να παίξω βιολί, να υπογράψω το όνομά μου και να πιω τσάι χωρίς να το χύνω», πρόσθεσε.