Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Νόμπελ Ειρήνης στην 17χρονη Μαλάλα

  • Written by 

Η νεότερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης είναι η Πακιστανή μαθήτρια και ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφτζάι.

Η Μαλάλα έγινε γνωστή μετά την απόπειρα δολοφονίας της το 2012 όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν, την ώρα επέστρεφε σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Το βραβείο Νόμπελ μοιράζεται με τον Ινδό ακτιβιστή Κάιλα Σατιάρτι ο οποίος ηγήθηκε ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, «στην παράδοση του Γκάντι». Όπως ανέφερε η Ακαδημία στην ανακοίνωση της και οι δύο τιμήθηκαν «για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων ανθρώπων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση». Ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε:

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ενώνονται σ' ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού». Αφορμή για την επίθεση των Ταλιμπάν στην Μαλάλα ήταν ένα κείμενο που η μαθήτρια είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο, με το οποίο κατέκρινε την ερμηνεία του Ισλάμ από τους Ταλιμπάν που έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Μετά την επίθεση είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για να σωθεί η ζωή της. Από τότε μένει στην βρετανική πόλη με τον πατέρα της. Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος και θέσπισε το βραβείο το 1895.