Log in
A+ A A-

Νιγηρία: Απομονώθηκε ο Έμπολα

Πολύ σοβαρά αντανακλαστικά επέδειξε η Νιγηρία στην αντιμετώπιση του Έμπολα, αφού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μεταδοτικότητα των κρουσμάτων ελέγχθηκε και έτσι η χώρα δεν συγκαταλέγεται πλέον σε εκείνες που μαστίζονται από τον θανατηφόρο ιό.

Όταν τον περασμένο Ιούλιο επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του Έμπολα, η διεθνής κοινότητα φοβήθηκε τις συνέπειες, καθώς επρόκειτο για την πολυπληθέστερη χώρα από αυτές που είχαν ήδη "χτυπηθεί" από τη νόσο (Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Γουινέα), με πολύ τακτικότερη αεροπορική σύνδεση με την Δύση.  Όμως, παρά τις δυσμενείς εκτιμήσεις, η Νιγηριανή Κυβέρνηση επέδειξε απόλυτη συνέπεια, με αποτέλεσμα να απομονώσει τον ιό και να αποτρέψει την εξάπλωση μιας νέας επιδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Νιγηρία επιβεβαιώθηκαν 19 κρούσματα, 7 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.  Όμως, κατά το χρονικό διάστημα αυτό βρέθηκαν και εντοπίστηκαν όλα τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι ασθενείς, με τις υγειονομικές Αρχές να παρακολουθούν τις αντιδράσεις του οργανισμού τους για 42 ολόκληρες ημέρες, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.

Όπως προκύπτει μέχρι αυτήν την στιγμή, το 99% των "ύποπτων" για εκδήλωση της νόσου δεν επέδειξε κάποιο σύμπτωμα, καταδεικνύοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.