Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Ρωσικό Airbus: Νέα τροπή δίνει το «μαύρο κουτί»

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Airbus της εταιρίας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά, που οδήγησε στον θάνατο 224 ψυχές, ενώ όλοι αναμένουν να ρίξει φως η ανάλυση των στοιχείων από τα «μαυρά κουτιά» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ομάδες έρευνας από την Αίγυπτο, τη Ρωσία αλλά και τη Γαλλία συνεχίζουν τις έρευνες στο σημείο της συντριβής προσπαθώντας να συλλέξουν στοιχεία που θα συνεισφέρουν στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος.

Τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το αεροσκάφος τύπου Airbus Α321 με αριθμό KGL9268 ανήκε στην αεροπορική εταιρία Kogalymavia. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου στις 5.58 της 31ης Οκτωβρίου.

Τα ίχνη του αεροσκάφους εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ 22 περίπου λεπτά αργότερα, πάνω από το κεντρικό Σινά, σε ύψος 31.000 ποδιών, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών.

Τα συντρίμμια του Airbus εντοπίστηκαν αργότερα 35 χλμ νότια από την πόλη του el-Arish.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ρώσων αξιωματούχων, το αεροπλάνο είτε κόπηκε στα δύο είτε διαλύθηκε, ενόσω ήταν ακόμη στον αέρα στον αέρα. «Ένα μικρό μέρος της ουράς του αεροσκάφους κάηκε και ένα μεγαλύτερο μέρος συνετρίβη σε ένα βράχο», ανέφερε άλλος αξιωματούχος στο Reuters.

Μιλώντας στο Reuters, πηγή από την ομάδα που μελετά τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, στα οποία βρίσκονται και οι ηχογραφημένες συνομιλίες των πιλότων στο κόκπιτ, το Airbus δεν χτυπήθηκε απ'έξω.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, ο πιλότος του αεροσκάφους δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν την συντριβή του αεροσκάφους. Η εξέταση των δύο μαύρων κουτιών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις της ίδιας της αεροπορικής εταιρίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, μόνο μία "έξωθεν ενέργεια" μπορεί να εξηγήσει τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους.

Τα σενάρια για τη συντριβή

Ασαφείς παραμένουν ακόμη οι πληροφορίες αναφορικά με την αιτία του δυστυχήματος.

Η αεροπορική εταιρία έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης ή ανθρώπινου λάθους, με βάση τις μαρτυρίες ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, είναι αδύνατον το Airbus να διαλύθηκε στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι "φυσικές ή μηχανικές ενέργειες".

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μετά το δημόσιο ισχυρισμό μιας ομάδας του ISIS που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο ότι εκείνη έριξε το αεροπλάνο. Την πληροφορία έσπευσε να διαψεύσει ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Sharif Ismail. Όπως δήλωσε, οι ειδικοί τον ενημέρωσαν πως θα ήταν αδύνατο για τους πολεμιστές του ISIS να καταρρίψουν αεροσκάφος που πετούσε σε τόσο ψηλό υψόμετρο. «Ο ισχυρισμός δεν μπορεί να θεωρεί ακριβής», είπε λακωνικά ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου M. Sokolov.

«Αυτή τη στιγμή κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί» δήλωσε από τη μεριά ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να συνηγορεί υπέρ του σεναρίου ότι μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί ήδη στο αεροσκάφος προκάλεσε τη συντριβή. «Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν πως το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο στον αέρα. Κάτι που δεν ενισχύει το σενάριο της τεχνικής βλάβης. Ίσως να πρόκειται για μια έκρηξη εντός του αεροπλάνου», ανέφερε ο καθηγητής M. Clarke Royal United Services Institute think-tank, μιλώντας στο BBC. «Αν πρέπει να μαντέψουμε αυτή τη στιγμή, θα έκλινα πολύ περισσότερο προς το ενδεχόμενο μιας βόμβας μέσα στο αεροπλάνο, παρά στο σενάριο ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από έξω, με έναν πύραυλο», προσθέτει.

thetoc.gr