Log in
A+ A A-

Ο Ολάντ κήρυξε πόλεμο

Την αποστολή του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ στη Μέση Ανατολή, την αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, καθώς επίσης και έκτακτες δαπάνες για την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην κοινή συνεδρίαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, που άρχισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Παρισιού ως «πράξεις πολέμου» και κάλεσε τον γαλλικό λαό να διατηρήσει την απαιτούμενη ψυχραιμία. Στην συνέχεια, ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει ένα σχετικό νομοθέτημα, το οποίο θα παρατείνει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην χώρα για τους επόμενους τρεις μήνες.

Επίσης ζήτησε αλλαγή του συντάγματος για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα ως πράξεις πολέμου, τονίζοντας ότι τα άρθρα για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε κατάσταση πολιορκίας θεωρούνται παρωχημένα.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Ολάντ είπε ότι αν και ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης στην Συρία, ο εχθρός μας είναι μόνο οι τζιχαντιστές.

Τέλος, ζήτησε να μην συγχέεται το θέμα των προσφυγικών ροών με την τρομοκρατία, επαναλαμβάνοντας ότι οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη όλων.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας όλοι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, όρθιοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.