Log in
A+ A A-

Ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Τρομοκρατικό χτύπημα δείχνουν όλα τα στοιχεία για την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε στάση τραμ κοντά στο τζαμί Σουλτάν Αχμέτ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, πλησίον και της Αγίας Σοφίας, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα τουριστικά σημεία της πόλης.

Δέκα νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπου του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, Ανδρέα Σταματίου με τον οποίο επικοινώνησε ο Αθήνα 9.84. Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάναχμετ, καθώς και την Αγία Σοφία, ενώ στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα. Η εφημερίδα Χουριέτ, η οποία επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, αναφέρει πως πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν μία δυνατή έκρηξη, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από τον τόπο της έκρηξης όπου έχουν σπεύσει ασθενοφόρα. Οι αρχές έκλεισαν την Αγία Σοφία.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τους τουριστικούς τόπους της Κωνσταντινούπολης μετά την αιματηρή έκρηξη, πιθανότατα τρομοκρατική επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

«Συνιστάται μετ΄επιτάσεως στους ταξιδιώτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν προσωρινά πολυσύχναστες, τοποθεσίες, κυρίως σε δημόσιους χώρους και γύρω από σημεία τουριστικού ενδαιφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωσην που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος σιγή ασυρμάτου επικρατεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την πολύνεκρη έκρηξη, μετά από απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης και μέχρι να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε σύσκεψη ασφαλείας σε ανώτατο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι κύριες υποψίες για τον δράστη της επίθεσης πέφτουν σε Σύρο βομβιστή αυτοκτονίας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τόσο Τούρκοι όσο και αλλοδαποί πολίτες.

Τούρκοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι θεωρείται πολύ πιθανή η εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση.