Log in
A+ A A-

Λοράν Ζοφρέν της Liberation:«Μια Ευρώπη χωρίς ψυχή οδήγησε σε Brexit»

Δεν είναι δύσκολο να το εξηγήσεις: Μια Ευρώπη χωρίς ψυχή, χωρίς κοινό σχέδιο, χωρίς αντίδραση στην προσφυγική κρίση και χωρίς σχέδιο δράσης για την έξοδο από την κρίση. Ηταν μια αρνητική ψήφος;

Οχι, Υψηλοτάτη ήταν μια λαϊκή επανάσταση. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αντίθετο με τις προειδοποιήσεις της οικονομικής ελίτ, του ακαδημαϊκού κόσμου, των πολιτικών. Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησής τους από την ΕΕ.

Κανείς εκτός από τους εθνικιστές δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από αυτό το αποτέλεσμα. Οι δυνάμεις της Οι δυνάμεις της διαφάνειας, της ανταλλαγής και της ανοχής δέχτηκαν ισχυρό ράπισμα από τους τους υποστηρικτές της δυσπιστία. Ο φόβος των αλλοδαπών, που μολύνει και τις πιο δημοκρατικές απόψεις έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα. Οι Βρετανοί άνθρωποι έχουν μιλήσει: είναι οι μόνοι που αποφασίζουν. Γύρισαν την πλάτη τους σε αυτήν την ουτοπία του μισού αιώνα, μιας ηπείρου που συγκέντρωσε μια δύναμη προστασίας και συνεργασίας, η οποία παίζει το ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Brexit την βρήκε λιγότερο ισχυρή και, τελικά, λιγότερο ευημερούσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πολιτικός σεισμός που προκαλείται από αυτή την ψηφοφορία δεν πάει πολύ πιο πέρα ​​από μια αλλαγή πρωθυπουργού - ο εκκεντρικός Τζόνσον λογικά θα αντικαταστήσει τον Κάμερον.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ήττα προκαλεί τσούξιμο. Η Επιτροπή, η Κεντρική Τράπεζα, κυβερνήσεις, κόμματα, όλη η ήπειρος έχει λογική και ανοιχτά μυαλά έχουν όμορφα πολλαπλασιάζονται προειδοποιήσεις, απειλές και μερικές φορές, τίποτα δεν λειτούργησε. Είναι πιθανό ότι αυτό ευπρεπή ομοφωνίας έχει παίξει για Brexit εξοργιστική απορρίπτοντας αυτούς που αναφέρονται παραπάνω.

Δύσκολο να προβλεφθεί, αυτή η προσβολή δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί: μια Ευρώπη χωρίς ψυχή, χωρίς ένα κοινό σχέδιο χωρίς ευανάγνωστη αντίδραση στην κρίση της μετανάστευσης, μια Ευρώπη που δεν αποτελεσματικό σχέδιο για έξοδο από την ύφεση. Ο παλιός εθνικισμός με μια γλώσσα τόσο απλή και τόσο επικίνδυνη, εμφανίζεται ελκυστική για την εργατική τάξη, για όλους όσοι χτυπήθηκαν από την παγκοσμιοποίηση.

Το μεγάλο σχέδιο μιας ενωμένης ηπείρου, ενωμένης και ειρηνικής δέχεται πλήγμα από την απόσχιση των μεγάλων εθνών που το υποστήριξαν Χωρίς ταχεία και ενεργητική αντίδραση, το Brexit ενδεχομένως θα χρησιμεύσει ως προηγούμενο στις δυνάμεις της αποσύνθεσης ώστε να συνεχίσουν το έργο τους.

Η μεταρρύθμιση της Ένωσης δεν είναι μια ευχή. Είναι μια κατηγορική προσταγή. Μετά την προειδοποίηση του βρετανικού λαού θα αναλάβουν δράση οι πολιτικοί ηγέτες, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας; Υποχρεώνονται από τις ιστορικές εξελίξεις. Το σπίτι έχει πάρει φωτιά. Η αδράνεια θα ήταν εγκληματική.

thetoc.gr