Log in
A+ A A-

Στο σκοτάδι οι έρευνες για τον μακελάρη της Κωνσταντινούπολης

Στο σκοτάδι βρίσκονται οι τουρκικές αρχές ασφαλείας στην προσπάθειά τους να βρουν τον άνδρα που προκάλεσε το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Οι περισσότερες πληροφορίες για τον φερόμενο ως δράστη προέρχονται είτε από τον τύπο είτε από μη διασταυρωμένες πηγές και δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία, προκαλώντας σύγχυση.

Το φιάσκο με το διαβατήριο του "δράστη"

Το Bosphorus Observer δημοσίευσε μέσω του Twitter μια φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη από το διαβατήριό του. Το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι ο δράστης ονομάζεται Akhe Mashrapov, είναι από το Κιργιστάν και γεννήθηκε στις 2/08/1988. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το διαβατήριο δεν ανήκει στον δράστη που αναζητείται.

Ο ίδιος ο Akhe Mashrapov, ο οποίος ήδη συνελλήφθη στο Κιργιστάν, δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση και ότι μετέβη στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή, μερικές ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση.

"Την 1η Ιανουαρίου ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη από την Μπισκέκ (σ.σ. πρωτεύουσα του Κιργιστάν) για εμπορικούς λόγους." αναφέρει σε δήλωσή του ο Mashrapov και ξεκαθαρίζει ότι βρισκόταν στην πατρίδα του τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς όταν έγινε το μακελειό προσθέτωντας: "Δεν είχα κανέναν λόγο να πραγματοποιήσω τέτοια επίθεση και δεν ξέρω πώς οι φωτογραφίες μου και το διαβατήριό μου βγήκαν στο διαδίκτυο".

Εισήλθε στην Τουρκία από την Συρία ή από το Κιργιστάν;

Σύμφωνα με ορισμένες τουρκικές εφημερίδες, ο φερόμενος ως δράστης εισήλθε στην Τουρκία από τη Συρία, όπου είχε πολεμήσει στις τάξεις του ΙΚ. Ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφει ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων, είχε "επιλεγεί ειδικά" για να διαπράξει την επίθεση αυτή στο "Ρέινα", ένα πολυτελές κλαμπ στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την Χουριέτ αλλά και την Χαμπερτούρκ, ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο και έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Η Χαμπέρτουρκ δίνει μια άλλη εκδοχή για τον τρόπο που ο δράστης μπήκε στην Τουρκία. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι έφτασε τον Νοέμβριο στο Ικόνιο, στη νότια Τουρκία, μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά "για να μην προσελκύσει την προσοχή". Η σύζυγός του βρίσκεται μεταξύ 12 ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η γυναίκα του λέει ότι έφτασαν στις 20 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από το Κιργιστάν και ότι ταξίδεψαν στο Ικόνιο μέσω Αγκυρας στις 22 του μηνός. Ο σύζυγός της είχε νοικιάσει εκεί ένα σπίτι για να μείνουν τρεις μήνες δίνοντας μάλιστα τα χρήματα προκαταβολικά. Ο άνδρας δήλωσε στον μεσίτη που τους νοίκιασε το σπίτι, ότι έφτασε στο Ικόνιο αναζητώντας εργασία. Επίσης η γυνάικα του κατέθεσε ότι ο σύζυγός της γύρισε στην Κωνσταντινούπολη οδικώς στις 29 Δεκεμβρίου.

Φωτογραφίες και βίντεο αμφίβολης γνησιότητας και προέλευσης

Εντυπωση και πολλά ερωτήματα προκαλούν επίσης οι αποκαλύψεις φωτογραφιών του φερόμενου ως δράστη από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σε ένα από αυτά μάλιστα ο άνδρας που αναζητείται, τραβάει βίντεο τον εαυτό του μπροστά στην πλατεία Ταξίμ.

Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί είναι πώς αυτό το βίντεο βρέθηκε στα χέρια των μέσων ενημέρωσης, αν την γνησιότητά του επιβεβαιώνει η αστυνομία και κατά πόσον είναι λογικό ένας τρομοκράτης να αυτοφωτογραφίζεται σε δημόσιο χώρο πριν προβεί σε μια επίθεση. Πάντως οι τουρκικές εφημερίδες δεν δηλώνουν ότι το οπτικό υλικό τους δόθηκε από τις διωκτικές αρχές.Το μοναδικό οπτικό υλικό που προέρχεται από τις διωκτικές αρχές είναι από ένα βίντεο κάμερας ασφαλείας σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Λαλελί, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης, αρκετές ημέρες πριν από την επίθεση.

Επίσης, αν η τουρκική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον δράστη της επίθεσης και ξέρει ποιον αναζητά, γιατί δεν έχει δώσει τα πλήρη στοιχεία του στην δημοσιότητα και γιατί δεν έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του;
Μόλις χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης δήλωνε ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι κοντά στο τέλος της, αλλά τα γεγονότα δεν τον έχουν ακόμη επιβεβαιώσει.

thetoc.gr