Log in
A+ A A-

Τσίπρας:Ευθύνες και στον Σαμαρά για την υπόθεση των υποβρυχίων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αλλά και αύριο που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας θα κάνει τα ίδια για να μην ξεφύγει κανείς από το νόμο», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συζητείται η σύσταση εξεταστικής για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Σε μία περίοδο αφοπλιστικής κρίσης που ζούμε έχει τεράστια πολιτική και ηθική σημασία να δείξουμε γενναιότητα και εθνική ευαισθησία και να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε. Και να στείλουμε στη δικαιοσύνη αυτούς που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα.

Πρόκειται για μία υπόθεση με πολλά σκοτεινά σημεία και το λιγότερο που θα έπρεπε να πράξει η Βουλή είναι να την εξετάσει σε βάθος.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας για συγκάλυψη, υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Σαμαράς δεν έχει το θάρρος να πάει στη Βουλή να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του».

«Ο κ. Σαμαράς αρνούμενος να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την στάση του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «κραυγάζει ενοχή».

«Δεν με αφορά ούτε θα ασχοληθώ με την λάσπη στον ανεμιστήρα για να ξεχάσω το θέμα», τόνισε ακόμα.

Υποστήριξε επίσης ότι η εταιρεία του κύριου Σάχα μπορεί να μην είναι στην ουσία ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων. Έκανε μάλιστα λόγο για το κόλπο γκρόσο του αιώνα και απίστευτη απάτη των γερμανών σε βάρος του Δημοσίου.

Χαρακτήρισε, τέλος, εκβιασμό τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής αλλά και της επέκτασής της για άλλα πρόσωπα τάχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Υποστήριξε δε ότι από το 1,3 τρισ. ευρώ αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων, το 25-30% διατέθηκε σε μίζες. Μάλιστα το 2% πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

«Το σπυρί έσπασε, όπως τα επέστρεψε ο Κάντας θα τα επιστρέψουν όλοι», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι ο Κώστας Σημίτης που επέστρεψε ως άφθαρτος και αμόλυντος για να σώσει τη χώρα, ήταν αυτός που αποφάσιζε. Έχει τις ίδιες ακριβώς ευθύνες με τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ, αλλά εμείς εδώ αποφασίσαμε να παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο και όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ καθώς και τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, παρότι τη χαρακτήρισε ρηχή πολιτικά και δήλωσε ότι η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική απ' αυτή του ΚΚΕ.

Διαβάστε στα σχετικά προηγούμενες δηλώσεις πολιτικών κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

ΣΚΑΪ