Log in
A+ A A-

Νέες απειλές Ερντογάν κατά των Κούρδων: «Ολα στο τραπέζι»

Όλες οι επιλογές, από οικονομικά μέχρι στρατιωτικά μέτρα από ξηράς και αέρος, είναι στο τραπέζι, σε απάντηση στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ, απείλησεο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία που απηύθυνε από το προεδρικό παλάτι, ο Ερντογάν προειδοποίησε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, για να μην μπλοκάρει ο δρόμος προς την ειρήνη. Διευκρίνισε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, από οικονομικές κυρώσεις μέχρι και στρατιωτικές επιλογές, που περιλαμβάνουν τη δράση από ξηράς ή από αέρος.

Όπως πρόσθεσε, ελπίζει η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν «να έρθει στα σύγκαλά της και να εγκαταλείψει αυτή την περιπέτεια με σκοτεινό τέλος».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως το δημοψήφισμα συνιστά απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλειακαι προέτρεψε το Ιράκ να επιτύχει εθνική ενότητα και όχι διχασμό.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κουρδιστάν για «προδοσία», επειδή προχώρησε σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Προειδοποίησε πως οι Κούρδοι θα λιμοκτονήσουν όταν η Τουρκία εμποδίσει τα φορτηγά τους να περάσουν τα σύνορα και πως όταν η χώρα του κλείσει τον αγωγό πετρελαίου, «όλα θα τελειώσουν». Παράλληλα σχολίασε ότι δεν γνωρίζουν πώς να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν περιμέναμε ο Μπαρζανί να κάνει ένα τέτοιο λάθος και να διεξάγει το δημοψήφισμα, προφανώς κάναμε λάθος», σχολίασε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

«Αυτή η απόφαση για δημοψήφισμα, η οποία πάρθηκε χωρίς διαβούλευση, είναι προδοσία», τόνισε και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με το Ιράν και την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τούρκος συμπλήρωσε πως η περιοχή θα οδηγηθεί σε θρησκευτικό πόλεμο,αν ο Μπαρζανί δεν κάνει πίσω.

Τα πρώτα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος δείχνουν ότι ποσοστό της τάξης του 93% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Και οι ΗΠΑ δηλώνουν βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια μεγάλη γιορτή στο Ερμπίλ

Μια γιορτινή ατμόσφαιρα φαινόταν να καλύπτει όλη την πόλη του Ερμπίλ το πρωινό της Δευτέρας. Οι κάτοικοι, άνδρες και γυναίκες, αλλά και τα πιτσιρίκια φόρεσαν τα καλά τους ρούχα, στολίστηκαν και βγήκαν στους δόμους με προορισμό τα εκλογικά τμήματα.

Τα ποσοστά συμμετοχής

Mergesor: 98%
Hanekin: 96%
Zaho: 94%
Akre: 94%
Soran: 93%
Duhok: 91%
Çoman: 91%
Rewanduz: 90%
Şeklawa: 90%
Amedi: 89%
Mahmur: 83%
Erbil: 86%
Ninova Ovası: 86%
Kerkük: 78%
Çemçemal: 63%
Süleymaniye: 55%

Τα ποσοστά του «Ναι»

Zaho: 99%
Duhok: 98,33%
Berdereş: 98,2%
Akre: 97,6%
Mahmur: 96,8%
Halepçe: 95,4%
Şeklawa: 93,7%
Erbil: 92,5%
Kelar: 87%
Seyid Sadık: 81%
Pışder: 70,81%

thetoc.gr