Log in
A+ A A-

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρεται σε ένα άγνωστο περιστατικό στο Αιγαίο.

 

Όπως είπε, η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι συνεχίζει να προκαλεί η Ελλάδα στο Αιγαίο για να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή και μάλιστα μίλησε για περιστατικό τύπου Ιμίων.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν καθοριστεί η κυριαρχία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στα Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους των Ανθρωποφάγων ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας παρενέβη και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση. Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε ενέργεια και θέλουμε να το ξέρουν αυτόν».

Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ομάδα Τούρκων κομάντος κατέβασε τη σημαία από τη βραχονησίδα.

Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται παραβίαση ελληνικού εδάφους
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε το περιστατικό και τόνισε ότι για την υπόθεση υπήρξε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Δεν επιβεβαιώνει ούτε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας
Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κίνηση στην περιοχή της βραχονησίδας.

Παράλληλα το ΥΕΘΑ δεν επιβεβαιώνει ούτε τη γνησιότητα της φωτογραφίας που κυκλοφορεί σε τουρκικά ΜΜΕ.

Δήμαρχος Φούρνων: Είχα ενημερωθεί για 3 άτομα που σήκωσαν σημαία
Ο δήμαρχος, κ. Ιωάννης Μαρούσης, μιλώντας στο kathimerini.gr, εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες μέσω των social media για την ενέργεια τριών ατόμων, να σηκώσουν Ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

«Ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του λιμενικού, βρίσκεται καθ οδών προς το κοντινότερο σημείο των Φούρνων με την συγκεκριμένη βραχονησίδα, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τι έχει συμβεί.

«Δεν έχει γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών των Φούρνων, σε ερώτηση του kathimerini.gr σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκικής ακτοφυλακής στο νησί.

thetoc.gr