Log in
A+ A A-

Την 1η Ιουλίου μπορεί να κριθεί το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης

Κρίσιμη ημέρα για την συνοχή της κυβέρνησης στην Γερμανία αναμένεται να είναι η 1η Ιουλίου, καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας θα εξετάσουν τα αποτελέσματα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό.

 

Σύμφωνα με διαρροές κομματικών πηγών στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση ανώτερων στελεχών στις 16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Ο κ. Ζέεχοφερ έχει καταστήσει σαφές ότι εάν η κ. Μέρκελ δεν εξασφαλίσει ικανοποιητική λύση στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου θα διατάξει την Αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί και ζητήσει άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καγκελάριος είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιες μονομερείς ενέργειες, καθώς φοβάται πως θα εκμηδενίσουν τις ελπίδες για κατάρτιση ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο.

Εάν ο κ. Ζέεχοφερ πραγματοποιήσει την απειλή του και δράσει ερήμην της καγκελαρίου, η κ. Μέρκελ θα πρέπει είτε να δεχτεί ταπεινωτική αμφισβήτηση της εξουσίας της είτε να συγκρουστεί με τον παραδοσιακό κυβερνητικό εταίρο της.

Ο κ. Ζέεχοφερ έχει προειδοποιήσει πως τυχόν απομάκρυνσή του από το ΥΠΕΣ θα αποτελέσει αιτία αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σχέδιο της κ. Μέρκελ ήταν να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με χώρες-εισόδου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που φτάνουν έως στα γερμανικά σύνορα, όμως η νέα κυβέρνηση στην Ρώμη έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να αποδεχτεί τέτοιο μοντέλο.

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων, η κ. Μέρκελ υποβάθμισε νωρίτερα την προοπτική επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην άτυπη σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα την Κυριακή για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 16 χωρών-μελών.