Log in
A+ A A-

Ζάεφ: Σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές

«Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε εάν υπάρχει το κλίμα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την αντιπολίτευση για την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να περάσουν στο Κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας ονόματος με την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ.

 

Μάλιστα όπως είπε «σήμερα είναι η ημέρα για να "χωνέψουμε" όλες τις αναλύσεις και τα σχέδια».

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν από αύριο. Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν όλες οι προσπάθειες δεν καταλήξουν σε συμφωνία είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να οργανωθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου». Όπως σημείωσε «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες προθεσμίες, όπως οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, στις οποίες θα συμμετάσχει και η Ελλάδα» ενώ πρόσθεσε «ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε συγκεκριμένη υποστήριξη για συνταγματικές αλλαγές από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, μετά από συνομιλίες με την αντιπολίτευση τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το κλίμα».Σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 10 ημέρες.

Όπως ανέφερε ο νόμος και το Σύνταγμα δίνουν τη δυνατότητα των πρόωρων εκλογών ως το επόμενο βήμα «αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» όπως είπε. Ωστόσο τόνισε ότι «οι διαδικασίες δεν μπορούν να μείνουν στάσιμες, τα πράγματα θα πρέπει να προχωρήσουν. Όπως έχουν έως τώρα τα πράγματα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού κανένας δεν προσέφερε εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή μια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι καλύτερη από αυτή που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα».

Λίγη ώρα αργότερα ο Ζόραν Ζάεφ, με ένα tweet έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Περισσότερες από 600.000 φωνές από τους πολίτες της χώρας, αποτελούν κάλεσμα προς τους πολιτικούς. Καλούμε τους υπεύθυνους ηγέτες να ενωθούν και να εντάξουν τη Μακεδονία στις χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με την Μακεδονία μας», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

thetoc.gr