Log in
A+ A A-

Οξεία αντίδραση της Αγκυρας για το οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου να καλέσει τις εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7.

 

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η 'ελληνοκυπριακή' κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρίες για το αποκαλούμενο οικόπεδο 7, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία προστίθεται:

«Η απόφαση αυτή της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης είναι απόδειξη ότι τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού εξακολουθούν αγνοούνται», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αποκαλεί εκ νέου συνιδιοκτήτη του νησιού την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά της χώρας μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και τονίζει ότι «κάθε ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε προηγούμενη τουρκική άδεια».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την εξής προειδοποίηση:

«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ