Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Οριστική Συμφωνία στην Ουκρανία - Έπεσαν οι υπογραφές

  • Written by 

Έπεσαν οι υπογραφές, και είναι πλέον οριστικό, στην συμβιβαστική συμφωνία για την Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έδωσαν τα χέρια, ώστε να μπει ένα τέλος στο μακελειό που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η Διεθνής Κοινότητα ευελπιστεί ότι οι πλέον αιματοκυλισμένες ημέρες στην νεότερη Ουκρανική ιστορία

θα αποτελέσουν παρελθόν μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο. Βασικό σημείο της σημερινής συμφωνίας είναι η διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2014 και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός δέκα ημερών, επιστροφή μέσα στο επόμενο 48ωρο στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες. Την ίδια στιγμή η Ουκρανική Βουλή τάχθηκε υπέρ της άνευ όρων αμνήστευσης των συλληφθέντων διαδηλωτών καθώς θα αποσυρθούν οι κατηγορίες. Με αυτές τις εξελίξεις ανοίγει και ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ ψηφίσθηκε και η καθαίρεση του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, ο οποίος θεωρήθηκε ο υπεύθυνος για την υπερβολική χρήση «βίας» κατά διαδηλωτών.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

• Αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004
Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας ορίζεται ότι πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί νόμος που θα αποκαθιστά το Σύνταγμα του 2004, επαναφέροντας μειωμένες προεδρικές εξουσίες.

• Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

• Τροποποίηση του Συντάγματος
Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.


• Προεδρικές εκλογές
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.


• Έρευνες
Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.


• Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων
Οι Αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.Το Κοινοβούλιο υιοθετεί νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.


Όπως και να έχει, η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολη, την ώρα που η χώρα μετράει 77 νεκρούς, οι κηδείες των οποίων στην πλειοψηφία τους έγιναν ήμερα. Ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια επιστροφής των όπλων, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που οι πληγές είναι ανοιχτές.