Log in
A+ A A-

Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ: Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν

Featured Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ: Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος επαναλαμβάνει ότι αν και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης, δεν υπάρχει κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

«Μέχρι στιγμή μπορούμε να απορρίψουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού γιατί ακόμη και στο πιο αδύναμο σενάριο εξετάζουμε ανάπτυξη περίπου 2% το 2022», είπε σε συνέδριο, αναφερόμενος σε ένα φαινόμενο υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με στάσιμη ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι ενώ οι υψηλές τιμές της ενέργειας ωθούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν να κινούνται υψηλότερα.

Αναφορά στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. ντε Γκίντος ανέφερε πως η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα έχουν στηριχθεί ορθώς στο πρόσφατο παρελθόν και τώρα θα ληφθούν αποφάσεις για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων. «Δεν προτρέχω», δήλωσε, «αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε δει βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Τα ομόλογα βελτιώνονται και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Είναι η προσωπική μου άποψη, δεν θέλω να προτρέξω για το τι θα αποφασίσει το συμβούλιο (της ΕΚΤ)».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λαγκάρντ
Χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει την επιθετική νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο πόλεμος θα έχει «συνέπειες» για την ανάπτυξη καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται και η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Επεσήμανε μάλιστα, ότι το δύσκολο έργο στο εξής για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να βλάψουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, η Λαγκάρντ είπε ότι «ακόμα και στο πιο ζοφερό σενάριο, με δευτερογενείς επιπτώσεις, με μποϊκοτάζ φυσικού αερίου και βενζίνης και επιδείνωση του πολέμου που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα — ακόμα και σε αυτά τα σενάρια έχουμε ανάπτυξη 2,3%».

«Δεν βλέπουμε στοιχεία στασιμότητας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.