Log in
A+ A A-

Εκκενώνεται από Έλληνες η Μαριούπολη

Featured Εκκενώνεται από Έλληνες η Μαριούπολη

Εκκενώνεται η Μαριούπολη από Έλληνες πολίτες, προσωπικό του Προξενείου και το σύνολο των δημοσιογράφων. Η επιχείρηση εκκένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Τετάρτης και αποφασίστηκε καθώς η πόλη πολιορκείται και οι μάχες φουντώνουν. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και λόγω του ότι -σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις- θα ανοίξει αύριο, 2 Μαρτίου, ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του γενικού προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του γενικού προξενείου, αλλά να φύγουν και Έλληνες πολίτες που το επιθυμούν.

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη αύριο στις 11.00 π.μ. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα. Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το γενικό προξενείο και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά, για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο γενικό προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Το πρακτορείο Tass με σχετικό τηλεγράφημα ενημέρωσε για την πρόθεση της Ρωσίας να βοηθήσει να ανοίξει ο συγκεκριμένος δρόμος και να χρησιμοποιηθεί από όλους όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, καλώντας τους αν επιθυμούν να ακολουθήσουν ανατολική πορεία προς τη Ρωσία, όπου – όπως λένε οι ίδιοι- θα τους προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο και φιλοξενία.

Υπενθυμίζεται ότι για λόγους ασφαλείας οργανώθηκε την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την περιοχή της Οδησσού. 26 άτομα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μολδαβία. Επίσης την ίδια μέρα μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας του προσωπικού και των δημοσιογράφων, το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης στις εγκαταστάσεις που στεγάζονταν η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ.