Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κρατάνε μυστικά;

Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν μεγάλα μυστικά ή έστω να μην προδωθούν από την γλώσσα του σώματος ότι κάτι τους βασανίζει, όπως προκύπτει από μια νέα επιστημονική έρευνα.

Υπάρχουν μυστικά τα οποία τα λέμε... εμπιστευτικά ο ένας τον άλλον και, τελικά, καταλήγουν να γίνονται κοινά μυστικά και να τα γνωρίζουμε όλοι!  Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο μπορεί να επηρεάσει ή και να καταστρέψει ανθρώπινες σχέσεις, ανατρέποντας λεπτές ισορροπίες, όμως, στην πραγματικότητα, είναι μια διαδικασία υπεράνω των ανθρώπινων δυνάμεων.

Όπως αναφέρει η Sarah Yager στο Atlantic, σε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ερευνητές θέλησαν να παρατηρήσουν την συμπεριφορά ατόμων που πρέπει να κρύψουν ένα σοβαρό μυστικό προσωπικό δεδομένο.  Έτσι, τους ζητήθηκε να περάσουν από συνέντευξη και να μην αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.  Στο σύνολό τους, οι εν λόγω συνεντευξιαζόμενοι επεδείκνυαν ανήσυχη συμπεριφορά, κάνοντας συνεχώς νευρικές κινήσεις, ενώ αντιδρούσαν με αγένεια στην κριτική.

Όλη αυτή η καταπίεση που νοιώθουν όσοι κρατούν με δυσκολία κάποιο μυστικό, οδηγεί σε επιθετικές ή προβληματικές αντιδράσεις, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, είναι επιρρεπείς σε χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις, λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο βασικός επιστημονικός λόγος για αυτές τις αντιδράσεις είναι πως ένα μυστικό καταλαμβάνει ως πληροφορία μεγαλύτερο χώρο στον ανθρώπινο εγκέφαλο και απωθείται με τον ίδιο τρόπο που απωθούνται οι ανεπιθύμητες σκέψεις και πληροφορίες.

Αντίθετα, όσοι μπορούν να κρατήσουν μυστικά, έχουν την σπάνια δυνατότητα να "απενεχοποιούν" την πληροφορία και να μην κάνουν βασανιστικές παρεμβατικές σκέψεις, κατορθώνοντας τελικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, να μην αποκαλύψουν τα δεδομένα που τους εμπιστεύθηκαν.