Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Με το χέρι στην σκανδάλη Ουκρανία και Ρωσία

  • Written by 

Mε το χέρι στην σκανδάλη βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία με την Διεθνή Κοινότητα να κοιτάει με κομμένη την ανάσα. Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα γενική επιστράτευση όλους τους έφεδρους ενώ ήδη οι διαθέσιμες στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια στιγμή η νεοδιορισθείσα ουκρανική Κυβέρνηση ζήτησε ανοιχτά την βοήθεια και προστασία ΗΠΑ και Αγγλίας ενώ η παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων είναι εμφανής σε ενεργειακές μονάδες της χώρας. Πάντως την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει τις ένοπλες δυνάμεις, στην Ανατολική Ουκρανία οι στρατιωτικές μονάδες δείχνουν να είναι σε αποσύνθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες από Διεθνή Πρακτορεία, μεγάλος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών έχουν αυτομολήσει και προσχωρήσει στον Ρωσικό Στρατό, κυρίως στρατιώτες που είναι αντίθετοι με την νέα Κυβερνηση του Κιέβου.

H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.

Συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν

Τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν χθες το βράδυ οι Πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Σϋμφωνα με τα όσα διέρευσαν, η Μόσχα θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια για να προστατεύσει το ρωσόφωνο πληθυσμό και τα συμφέροντά της και μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα σχεδιάζει να ενεργοποιηθεί όχι μόνο στην περιοχή της Κριμαίας αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για πολεμική προπαρασκευή που μπορεί να οδηγήσει σε de facto διχοτόμηση της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Ομπάμα: «Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στην Ουκρανία. Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Ομπάμα για την πιθανότητα ενεργοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες των υπερεθνικιστών που στην ουσία υποστηρίζονται από την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική απειλή για τις ζωές και την ακεραιότητα των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών τους που βρίσκονται στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».
Σε ανακοίνωση του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρρυ, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Κριμαία, διαφορετικά απειλείται με διεθνή απομόνωση και με "βαθιά" επίπτωση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.