Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα

  • Written by 

Ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται η μία από την άλλη, Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς η κρίση της Κριμαίας έχει φέρει τις δύο χώρες στο χειρότερο επίπεδο στα μεταψυχροπολεμικά χρόνια. Πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ, όχι μόνο σε μεμονωμένα άτομα αλλά και σε τομείς της ρωσικής οικονομίας. 


Ο Ομπάμα ανακοίνωσε μέσω του τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι θα επιβληθούν  κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους αλλά και σε μια Ρωσική τράπεζα, την Bank Rossiya, που φέρεται να  παρέχει υλική υποστήριξη στη ρωσική ηγεσία στο θέμα της Κριμαίας.  Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "Η απόφαση των επιπλέον κυρώσεων, δεν είναι αυτό που θα προτιμούσαμε ... Ωστόσο, η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της, θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την περαιτέρω απομόνωσή της από τη διεθνή κοινότητα". 
Ουσιαστικά, η εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Ομπάμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ρωσικές οικονομικές υπηρεσίες και στους τομείς της ενέργειας, των μεταλλευμάτων και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, όπως τόνισε σε διευκρινήσεις του ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κυρώσεις αφορούν  20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

Στο διάγγελμα του, ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να έχει να διαλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι οι "ρωσικές απειλές κατά της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας ενέχουν μεγάλους κινδύνους κλιμάκωσης της έντασης" στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι ο διπλωματικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται.