Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Ενωμένες ΕΕ και ΗΠΑ δηλώνουν Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες

  • Written by 

Συνεχίζονται οι επαφές πολιτικών ηγετών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες και για ακόμη μία φορά οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισαν ότι είναι ενωμένοι όσον αφορά την στάση που τηρούν στο ζήτημα της Ουκρανικής κρίσης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια βρίσκεται όπως είναι λογικό η κρίση στην Ουκρανία και οι τεταμένες σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

 

Ο Ομπάμα μετά και τις χθεσινές ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις για την Ρωσία, υπογράμμισε σήμερα πως η Ρωσία έχει πλέον απομονωθεί -ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Κριμαία- αλλά η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή. Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "εξετάζουμε σε στενή συνεργασία με την ΕΕ νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στον τομέα της ενέργειας" σε περίπτωση νέων επιθετικών ενεργειών.

"Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής και πιο ακριβής, όταν η ΕΕ και οι ΗΠΑ στέκονται μαζί" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Πέραν όμως της συζήτησης για την Ουκρανική κρίση, στην οικονομική ατζέντα της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν και οι συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), η συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και οι παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι κλιματικές αλλαγές και ενέργεια. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει δικούς της πόρους και τρόπους ανάπτυξης ώστε να μην εξαρτιέται ενεργειακά από την Μόσχα. "Νομίζω ότι είναι χρήσιμο για την Ευρώπη να εξετάσει τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της, καθώς και το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν με "πρόσθετη" ενέργεια" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ηγέτης. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για διεύρυνση των μελών μας".