Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Νέες επαφές Λαβρόφ-Κέρι για Κριμαία

  • Written by 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ρωσίας και των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της κρίσης στην Κριμαία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, και συζήτησαν πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την επίλυση του θέματος που έχει δημιουργηθεί.

Το Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», σε μία τηλεφωνική επικοινωία που διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του τόνισε ότι οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά δεν όρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ υπογράμμισε σε σχετική ερώτηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημείωσε τις πληροφορίες περί αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν «δει» ακόμη μια τέτοια εξέλιξη.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι από την πλευρά της επισήμανε ότι «εάν οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγω περί μιας απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων από τις παραμεθόριες περιοχές [της Ρωσίας με την Ουκρανία] αποδειχθούν ακριβείς, αυτό θα αποτελεί ένα καλοδεχούμενο πρώτο βήμα». Σε κάθε περίπτωση «θα ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να επιταχύνει» την απόσυρση αυτή» πρόσθεσε η Ψάκι σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε.