Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Ρωσικής ενεργειακής πολιτικής από ΗΠΑ-ΕΕ

  • Written by 

Σε καταγγελία σε βάρος της Ρωσίας προχώρησαν με κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ καθώς κατηγόρησαν  σήμερα τη χρήση της ενέργειας ως «πολιτικού όπλου ή οργάνου επίθεσης». Την ίδια στιγμή Ευρώπη και ΗΠΑ  απηύθυναν προειδοποίηση προς τη Ρωσία για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας πολιτικής που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία.

 

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να αντιτάσσεται στις προσδοκίες των λαών... Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η ενέργεια) να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο ή όργανο επίθεσης. Οι τρέχουσες δυσκολίες υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στο οποίο συμμετείχε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής Κάθριν Άστον. Πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ρώσοι παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» με το φυσικό αέριο, γιατί «το όπλο θα στραφεί εναντίον τους» και «θα πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε μια πηγή που συμμετείχε στη σύνοδο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν για τη Μόσχα τα έσοδα από την πώληση αερίου και πετρελαίου.

Στην συνάντηση του Κέρι με την Άστον, συμμετείχαν  ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και ο Αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας  Ντάνιελ Πόουνμαν και ήταν αφιερωμένη στους τρόπους παροχής άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να σπάσει η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης διακοπής της προμήθειας (φυσικού αερίου) μέσω της Ουκρανίας, όμως το θέμα αυτό θα τεθεί πιο έντονα σε λίγους μήνες», σημείωσε μια ευρωπαϊκή πηγή που ήταν παρούσα στις συζητήσεις.