Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Βενεζουέλα: Διαβουλεύσεις με στόχο την ομαλότητα

  • Written by 

Το πρώτο βήμα έγινε. Τις πρώτες συνομιλίες του με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης μετά από εβδομάδες βίαιων επεισοδίων στους δρόμους πόλεων της χώρας είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, σε μια προσπάθεια εύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.


Ο κ. Μαδούρο συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον βασικό αντίπαλό του, Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, για έξι ώρες. Νέες συνομιλίες θα διεξαχθούν την Τρίτη.
Για τη συνάντηση μεσολάβησαν υπουργοί Εξωτερικών νοτιοαμερικανικών κρατών. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή τους δείκτες εγκληματικότητας τον Φεβρουάριο, ωστόσο εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις ευρύτερης κλίμακας.
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις μέρος μιας «φασιστικής συνωμοσίας» με κέντρο τις ΗΠΑ ενάντια στον ίδιο, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.
Μαδούρο: Οχι σε συμφωνία
«Δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ. Ούτε υπογράφονται σύμφωνα. Εκείνο το οποίο αναζητούμε είναι ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης, αμοιβαίας ανοχής», συμπλήρωσε.
Συμπλήρωσε δε ότι κάθε μορφής επίσημη συμφωνία με την αντιπολίτευση θα τον καθιστούσε «προδότη του τσαβισμού», δηλαδή της σοσιαλιστικής πλατφόρμας του θανόντος μέντορά του, Ούγο Τσάβες.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να αποκηρύξει την βία.
Καπρίλες: Δεν επιθυμούμε πραξικόπημα
Ο κ. Καπρίλες, ο οποίος έχασε στις εκλογές του 2013 με μικρή διαφορά την προεδρία από τον κ. Μαδούρο, τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί μια πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης.
«Δεν θέλουμε πραξικόπημα, ούτε έκρηξη στους δρόμους», σημείωσε.
«Ή η κατάσταση θα αλλάξει, ή θα εκραγεί», συμπλήρωσε.
Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της χώρας ότι δεν σέβεται τον λαό της Βενεζουέλας.
«Πώς θα ζητήσετε από τη χώρα να σας αποδεχθεί όταν αποκαλείται τον μισό λαό φασίστες ή τον απειλείτε;», αναρωτήθηκε. Οι συνομιλίες αναμεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.
Ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή με την οποία εκφράζει την υποστήριξή του για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Η οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας υποφέρει τα τελευταία χρόνια από ελλείψεις βασικών αγαθών και υψηλό πληθωρισμό, φαινόμενα τα οποία ευνοούν την πολιτική αναταραχή.