Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Συμφώνησαν για αποκλιμάκωση της Ουκρανικής κρίσης στην Γενεύη

  • Written by 

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επιλέχθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, ώστε να έχει την ευθύνη διαμεσολάβησης για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Στις συνομιλίες συμμετέχουν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. 

Οι τέσσερις εμπλεκόμενες πλευρές κατέληξαν σε επίτευξη μιας συμφωνίας, πάνω στα βήματα τα οποία  θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία."Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν", αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις, με εξαίρεση "αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα", σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.

Η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία διαβεβαίωσε εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ, αλλά τόνισε την ανάγκη "να ληφθούν υπόψη από το Κίεβο οι ανάγκες της αρκετά μεγάλης ρωσικής μειονότητας στην χώρα".