Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Eρογλου: Πιθανή η λύση στο Κυπριακό μέσα στο 2014

  • Written by 

τoυ Δημήτρη Φιλιππίδη

O Toυρκοκύπριος ηγέτης Ντερίς Ερογλου συνάντησε σήμερα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ερογλου δήλωσε οτι μία λύση μετά από 40 χρόνια, είναι πιθανή φέτος, καθώς όπως τόνισε στον ΓΓ, οι συνομιλίες μπορούν να παράγουν αποτελέσματα.

"O στόχος μας παραμένει η επίλυση του κυπριακού το γρηγορότερο δυνατόν, έχουμε την υποστήριξη του Μπαν Κι Μουν σε αυτήν την προσπάθεια και ο Γενικός γραμματέας στηρίζει και τις δύο πλευρές . Στην συνέχεια ο κ. Έρογλου υπογράμμισε ότι οι τρέχουσες συνομιλίες εστιάζουν στην γεφύρωση των διαφορών που εκκρεμουν: "Θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να βρούμε μία διεξοδική λύση το γρηγορότερο δυνατόν. Με τον κ. Μπαν συζητήσαμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση μέσα στο τρέχων έτος. Μπορούμε να βρούμε μία λύση και να την παρουσιάσουμε σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα το 2014" τόνισε ο κ. Ερογλου.

Η εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Stephane Dujarric δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τον Ντερβίς Ερογλου να δουλέψει με τον Νίκο Αναστασιάδη "ωστε να διατηρήσουν το μομέντουμ στις συνομιλίες" ενώ υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την προσήλωση του ΟΗΕ στην δεσμευση να βοηθήσει τις δύο πλευρές να φτάσουν σε μία βιώσιμη λύση.

Ερωτηθείς ο κ. Ερογλου για το εάν συζητήθηκε το θέμα της εκμετάλευσης του φυσικού αερίου στην συνάντηση του με τον Μπαν Κι Μουν, o Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε ότι δεν τέθηκε στο τραπέζι, αλλά εκ των πραγμάτων το φυσικό αέριο είναι σημαντικό για τις δύο κοινότητες. Σε μία ακόμα ερώτηση για το εάν θα υπάρξει τοποθέτηση νέου ειδικού απεσταλμένου μετά την παραίτηση Ντάουνερ, ο κ. Ερογλου δεν απάντησε.