Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Το θρίλερ της Νιγηρίας συνεχίζεται- Ανταλλαγή πρότεινε ο Αμπουμπακάρ Σεκάου

  • Written by 

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ, καθώς οι αντιδράσεις κορυφώνονται και το ενδιαφέρον από παράγοντες από όλο τον πλανήτη αυξάνεται. Ο αρχηγός της Οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου πρότεινε την ανταλλαγή των κοριτσιών που έχουν απαχθεί με φυλακισμένους αντάρτες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Νιγηρίας απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο ανταλλαγής των 280 μαθητριών με τα μέλη της Μπόκο Χαράμ.

 

"Δε μπορούν η Μπόκο Χαράμ και οι αντάρτες να θέτουν τους όρους τους" δήλωσε ο Άμπα Μόρο στο Γαλλικό Πρακτορείο, και "δεν υπάρχει περίπτωση να ανταλλάξουμε ένα πρόσωπο με ένα άλλο".

Νωρίτερα τον γύρο του κόσμου έκανε το επίμαχο βίντεο. Αδίστακτος όσο λίγοι, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ που έχει απαγάγει περισσότερα από 280 ανήλικα κορίτσια ηλικίας 8 έως 15 ετών από τις 14 Απριλίου στη Νιγηρία, πανηγυρίζει με σαδιστική ευχαρίστηση μπροστά στην κάμερα. Χειρονομεί έντονα, κινείται, φωνάζει, δείχνει εκτός εαυτού, παραληρεί. Ο τρόπος που μιλά δεν θυμίζει σε τίποτα το φαινομενικά ήρεμο ύφος που είχαν σε ανάλογα βίντεο τρομοκράτες όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι. Κι όμως, «εάν τον αποκηρύξουμε ως τρελό, θα είναι σαν να τον υποτιμούμε», προειδοποιούν Δυτικοί αναλυτές αναφερόμενοι στον ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επικηρύξει για 7 εκατ. ολάρια. Θεωρείται ότι η πλειοψηφία των απαχθέντων κοριτσιών είναι χριστιανές, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και μερικές μουσουλμάνες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την τοποθεσία αλλά και τη χρονική στιγμή που τραβήχτηκε το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τα 130 από τα 276 ανήλικα κορίτσια. Μεταξύ άλλων ο Σεκάου λέει στο βίντεο: «Εγώ είμαι αυτός που πήρε τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στην αγορά. Πρέπει να παρατήσουν το σχολείο, πρέπει να παντρευτούν. Κάνουμε πόλεμο ενάντια στους χριστιανούς και στη δημοκρατία». Εν τω μεταξύ στη λίστα της εκστρατείας για την απελευθέρωση των 200 μαθητριών που έχουν απαχθεί στη Νιγηρία προστέθηκαν ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πάπας Φραγκίσκος και η αμερικανίδα δημοσιογράφος, Κριστιάν Αμανπούρ. Ο Κάμερον δεσμεύτηκε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την απελευθέρωση των κοριτσιών.

"Η κυβέρνηση της Νιγηρίας μελετά όλες τις επιλογές με στόχο την απελευθέρωση των κοριτσιών και την επανένωσή τους με τους γονείς τους", είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Όμερι, μέλος της Νιγηριανής Κυβέρνησης.