Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Σχόλιο δημοσιευμα της WSJ για τις δημοτικές εκλογές

  • Written by 

Την εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει ο Simon Nixon, αρθρογράφος της «Wall Street Journal», με το δημοσίευμα να επικαλείται και ανώνυμες δηλώσεις Έλληνα υπουργού.


Σύμφωνα με τον κ. Nixon «στην Ελλάδα, οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ανήσυχης κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από τον Ιούνιο του 2012».
Όπως μάλιστα δήλωσε, ανώνυμα, Έλληνας υπουργός εάν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – λάβουν από κοινού λιγότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα πρόωρες εθνικές εκλογές και μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Παράλληλα, στο άρθρο επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ηγέτης του Ευ. Βενιζέλος έχουν καταστεί αλεξικέραυνο για τη λαϊκή οργή λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκαταλείψει την αρχηγία εάν ο λαός δεν παράσχει στο κόμμα του ικανοποιητική στήριξη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσο χαμηλά θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου αυτός να πραγματοποιήσει την απειλή του.
Από οικονομικής πλευράς, υπάρχει μικρή αμφιβολία ότι μια νέα πολιτική αναταραχή θα θέσει σοβαρή απειλή σε ότι αποδεικνύεται φέτος να είναι μια αξιοσημείωτη μεταστροφή για την πορεία της Ελλάδας.
Εν συνεχεία, ο κ. Nixon παραθέτει μια σειρά από οικονομικά επιτεύγματα του 2014, όπως το ότι η ελληνική οικονομία μοιάζει να ανακάμπτει στο δρόμο της ανάπτυξης κατά το γ' τρίμηνο του έτους, με ανάπτυξη που αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον το 0.6% για το συνολικό 2014.
Επιπλέον, συνεχίζει ο Nixon, o κ. Σαμαράς μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, παρά τις ανησυχίες μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων της ευρωζώνης ότι η άμβλυνση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών για την Ελλάδα θα προκαλέσει εφησυχασμό.
Ωστόσο, «μπορεί ο κ. Σαμαράς να πείσει τους ψηφοφόρους να του πιστώσουν περισσότερο χρόνο;», διερωτάται ο Νixon. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και με την ανεργία να παραμένει στο 26%, είναι δύσκολο να υποτιμήσει κανείς την οργή που αισθάνονται οι Έλληνες προς τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και τα οποία κυριάρχησαν επί δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς την πρόκληση νέας αστάθειας: το 70% εξ αυτών δηλώνει ότι δεν επιθυμεί νέες εκλογές, το 69% επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και μόνο το 30% των ερωτηθέντων πολιτών πιστεύει ότι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Α. Τσίπρα, είναι έτοιμος να ηγηθεί της χώρας.
Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να αποφύγει τη διενέργεια νέων εκλογών. Σύμφωνα με κάποιον που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Έλληνα Πρωθυπουργού ακόμη και εάν ο κ. Βενιζέλος παραιτηθεί, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, την οποία αναμένεται να κερδίσει, απευθύνοντας έκκληση σε μικρότερα κόμματα, ακόμη και σε ορισμένους από τους συναδέλφους του κ. Βενιζέλου για τους οποίους οι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν πολιτική αυτοκτονία. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει μια τέτοια ψήφο, ωστόσο οι επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να παρουσιάσουν εμπόδια, καταλήγει ο αρθρογράφος.