Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Μάθετε τι γίνετε στις Ευρωεκλογές στις άλλες χώρες της Ευρώπης

  • Written by 

Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τα exit polls που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Σήμερα ψηφίζουν 20 από τις 28 χώρες και οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ετίας 2014- 2019. Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και του Ευρωσκεπτικισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αυστρία όπου το Εθνικιστικό κόμμα έρχεται τρίτο, καθώς και η Γερμανία που φέρνει στο 6,5 τους ευρωσκεπτικιστές.

Γερμανία

Στη Γερμανία προηγείται το κόμμα της Καγκελαρίου (CDU), που φαίνεται πως έρχεται πρώτο με ποσοστό 36 %.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 27,5 % και ακολουθούν οι Πράσινοι (Grünen) με 11 % και η Αριστερά (Die Linke) με 8%

Μάλτα

Στο 53 % φαίνεται να ανέρχεται το ποσοστό των Εργατικών στη Μάλτα σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις. Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα (Partit Laburista) έρχεται πρώτο, ενώ ακολουθεί το Εθνικιστικό Κόμμα (Partit Nazzjonalista) με 40 %.

Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα συγκινητικό αποτέλεσμα. Είμαι ευγνώμων για την ψήφο εμπιστοσύνης και την ενθάρρυνση. Κερδίσαμε με μεγάλη πλειοψηφία, σας ευχαριστώ όλους»

Τρίτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων (Democratic Alternative) με περίπου 3%.

Οι εκλογές διεξήχθησαν χθες, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται περίπου στο 75%.

Κύπρος

Τα exit poll σύμφωνα με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου δίνουν πρωτιά στο Δημοκρατικό Συναγερμό.

Συγκεκριμένα, τα exit polls των παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικών καναλιών για τις σημερινές ευρωεκλογές δίνουν σε ΔΗΣΥ από 36,5% έως 39,5%, σε ΑΚΕΛ από 25,5% έως 28,5%, σε ΔΗΚΟ από 10,5% έως 12,5% και σε Οικολόγους – ΕΔΕΚ από 7,5% έως 9,5%

Αυστρία

Στην Αυστρία με 27,1% έρχεται πρώτο το συντηρητικό ÖVP που ανήκει στην ευρώ-ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με τα exit poll του γραφείο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεύτεροι έρχονται οι σοσιαλδημοκράτες του SPÖ με 23,8% και τρίτοι με εντυπωσιακή άνοδο οι ευρωσκεπτικιστές του FPÖ που εμφανίζονται να αυξάνουν τις δυνάμεις τους κατά 7,4% και να συγκεντρώνουν 20,1%.

Τέταρτοι έρχονται οι Πράσινοι με 14,6% και τελευταίοι οι φιλελεύθεροι του Neos με 8,3%.

Λετονία

Σύμφωνα με τα exit poll, το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουτζούμα, αναδεικνύεται νικητής των ευρωεκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο στη χώρα.

Το φιλορωσικό, σοσιαλδημοκρατικό Κέντρο Αρμονίας εκλέγει έναν ευρωβουλευτή (13%), όπως και η ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία που καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 11%. Από μία έδρα καταλαμβάνουν επίσης η Ένωση Πρασίνων και Χωρικών (6%) και η Ενωση Ρώσων της Λετονίας (5%)

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 30% και το κυβερνών κόμμα φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 31%.

Ιρλανδία

Τα exit poll αναδεικνύουν νικητή το κεντρώο Fine Gael με 22%, ακολουθούμενο από το ρεπουμπλικανικό Fianna Fail με 22%, το αριστερό – υπερκαθολικό Sinn Fein με 17% και τους Εργατικούς με 7%.

Βουλγαρία

Τρία exit poll στη γειτονική χώρα, δίνουν αποκλείσεις αλλά ίδια αποτελέσματα. Η εταιρία Alpha Research δίνει προβάδισμα στο Κεντροδεξιό κόμμα GERB με ποσοστό 28,4% έναντι 21,6% του Συνασπισμού για τη Βουλγαρία (Koalitsia za Balgariya ) και 15,5% του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ((Dvizhenie za Prava i Svobodi). Ακολουθεί το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ με 6,8% και ο πολιτικός σχηματισμός Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία με 9,9%.

Η εταιρεία Sova Haris, δίνει 29,9%, 19,7%, 14,6%,6,5% και 11% αντίστοιχα

Τέλος, η εταιρεία Gallup δίνει στο δικό της exit poll προβάδισμα στο GERB με 28,6% και ακολουθούν ο Συνασπισμός για τη Βουλγαρία με 19,8%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 14,9%, το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ με 6,4% και η Βουλγαρία χωρίς

Ουκρανία

Στην Ουκρανία τα exit polls δίνουν προβάδισμα σε Poroshenko που φαίνεται να λαμβάνει το 57,8% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Yulia Tymoshenko που φαίνεται να λαμβάνει το 12.8-12.9% των ψήφων και ακολουθούν οι Oleg Lyashko με 8-8,6%, και ο Anatoly Hreytsenko με 5,7%-6,3%

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

http://electionsnight2014.eu/