Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Όταν η Τεχνολογία συναντά την Αρχαιολογία

Ποια είναι τα αποτελέσματα όταν η Τεχνολογία γίνεται όπλο στα χέρια των Αρχαιολόγων;  Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του περιοδικού Forbes αποκαλύπτει τα βήματα προόδου που έχουν κάνει οι Αρχαιολόγοι, οι οποίοι πλέον έχουν την βοήθεια ψηφιακών φωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων. Μάλιστα, ένα από τα ευρήματα που μελετάται με την χρήση των νέων τεχνολογιών είναι και μια αρχαία επιγραφή που βρέθηκε στο παλάτι του Νέστορα, στην Πύλο.

"Η εκπληκτική τεχνολογική πρόοδος στην αρχαιολογική επιστήμη βοηθάει τους Αρχαιολόγους να ανακαλύψουν νέες λεπτομέρειες για τους αρχαίους κόσμους".  Πρόκειται για το περιεχόμενο του σχολίου του περιοδικού Forbes, που έφερε στην δημοσιότητα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην αρχαιολογική μελέτη, και έχουν εντάξει τα προχωρημένα λογισμικά, τα ψηφιακά εργαλεία και τους δορυφόρους στις μεθόδους που χρησιμοποιούν πλέον οι Αρχαιολόγοι.

Ένας από τους επιστήμονες που χρησιμοποιεί τις νέες αυτές τεχνολογίες είναι και ο Διευθυντής Αρχαιολογίας του Κολεγίου του Τσάρλεστον, James Newhard.  Όπως αναφέρει, ο Newhard βρίσκεται στην μέση δυο μεγάλων εργασιών, η μια εκ των οποίων έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για την μελέτη αρχαίων επιγραφών που βρέθηκαν στο παλάτι του Νέστορα, στην Πύλο, και θεωρούνται ως η αρχαιότερη μορφή ελληνικών.  Η δεύτερη αφορά τα στοιχεία μιας αρχαίας εμπορικής διαδρομής, με βάση την σημερινή Τουρκία, που συνέδεε οικονομικά την Ευρώπη με τον Ανατολικό κόσμο.

"Πλέον, χρειάζεται (σ.σ. ως αρχαιολόγος) να έχεις γνώσεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών λογισμικού ή να έχεις γενικότερες δεξιότητες με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να αναλύεις τα δεδομένα που λαμβάνονται", σχολιάζει ο Newhard.

Πάντως, τονίζεται ότι η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμη σε τελειοποιημένα επίπεδα για την αρχαιολογική επιστήμη, καθώς προκαλούνται ακόμη δυσκολίες από την χωρητικότητα των συσκευών αλλά και την, σχετικά περιορισμένη, ποιότητα των γραφικών.

Σύμφωνα με τον James Newhard, άπαντες ευελπιστούν ότι στο - όχι και τόσο μακρινό - μέλλον, θα μπει πιο ενεργά στην αρχαιολογική μελέτη η τρισδιάστατη απεικόνιση, που θα μπορεί να δώσει την δυνατότητα ακόμη και εικονικής αναπαράστασης αρχαίων πολιτισμών, με βάση τα στοιχεία που θα δώσει η αρχαιολογική σκαπάνη.