Log in
A+ A A-

Συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία στην Γάζα

Συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Οπως ανακοινώθηκε, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών, αρχής γενομένης από τις 8 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Επίσης όπως ανέφεραν οι δύο άνδρες η εκεχειρία αυτή θα μπορεί να παραταθεί, ενώ διευκρίνισαν ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από την πλευρά τους θα τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, αρκεί να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά. Επίσης, ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι και το Ισραήλ αποδέχεται την τριήμερη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις, όπως είπε ο Κέρι, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

ΟΗΕ: «Αμεση και χωρίς όρους εκεχειρία»

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, είχε ζητήσει να ισχύσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική των ΗΠΑ για τον πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, τον οποίο χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» και αδικαιολόγητο».

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός θα τελειώσει τη δουλειά

Να σημειωθεί πάντως ότι πριν από την ανακοίνωση του Κέρι και του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις όλο και πιο έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις για τον αυξανόμενο αριθμό των αμάχων, δήλωνε χθες ότι δεν θα αποδεχόταν σε καμιά περίπτωση μια εκεχειρία η οποία θα εμπόδιζε την καταστροφή των υπόγειων στοών που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι μαχητές για να διεισδύουν στο έδαφος της χώρας του. Απορίας άξιο είναι, ως εκ τούτου, πως τελικά συμφώνησε σε αυτή την εκεχειρία και -κυρίως- κατά πόσο θα την τηρήσει. Αλλωστε, την Τετάρτη, εν μέσω εκεχειρίας έγινε η φονική επίθεση κοντά στην αγορά της πόλης, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς αμάχους. 

Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε χθες ότι η ολοκλήρωση της αποστολής του, παρά το γεγονός πως οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη.

Οι αριθμοί της τραγωδίας

Πάντως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αριθμό των θυμάτων από την παλαιστινιακή πλευρά που ανέρχονται πλέον στους 1.435.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από τους 1.435 των νεκρών παλαιστινίων το 80% είναι άμαχοι, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 251 παιδιά. Επίσης το 25% του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες είναι 56 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός.

thetoc.gr