Log in
A+ A A-

Κατέρρευσε η εκεχειρία στην Γάζα - Έρευνες για απαγωγή στρατιώτη

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατέρρευσε, λίγες μόλις ώρες μετά την εφαρμογή της. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, η εκεχειρία έχει τελειώσει και βρίσκονται σε εξέλιξη χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Εθνη καλούν τις παλαιστινιακές οργανώσεις να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή τουλάχιστον 40 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι παραβίασε την εκεχειρία που συμφωνήθηκε.

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, Ισραηλινό τεθωρακισμένο άνοιξε πυρ στον νότιο τομέα της Γάζας λίγη ώρα μετά την έναρξη ισχύος της 72ωρης εκεχειρίας, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του πρακτορείου Reuters και ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών. Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.

Η συμφωνία για την εκεχειρία

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη νύκτα για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, η οποία θα συνοδευόταν από την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.

Ωστόσο, δύο ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ προειδοποιώντας για την εκτόξευση ρουκετών κοντά στη Ράφα, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά τις Χαμάς.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του, ενώ η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα απαντούσε σε κάθε ισραηλινή επίθεση.

thetoc.gr