Log in
A+ A A-

Σαν Φρανσίσκο: Μετράει τις πληγές του από τα 6 Ρίχτερ

Σοβαρές οικονομικές συνέπειες, φθορές σε ιστορικά κτίρια και λειτουργικά προβλήματα άφησε πίσω του ο σεισμός που έπληξε την Κυριακή το Σαν Φρανσίσκο, με τις Αρχές να εκφράζουν την ανακούφισή τους για το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν οι ανθρώπινες απώλειες.

 

Η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, η οποία χτύπησε, κατά κύριο λόγο, την πόλη Νάπα, κόστισε τον τραυματισμό 100 ανθρώπων, χωρίς να έχει αναφερθεί για κάποιον εξ αυτών ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Παράλληλα, 70.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, με την εταιρεία όμως να ενεργεί άμεσα και να αποκαθιστά σταδιακά την ηλεκτροδότηση, αφού τα ξημερώματα της Δευτέρας το ηλεκτρικό είχε επανέλθει σε 68.000 τουλάχιστον σπίτια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, από την στιγμή του κυρίου σεισμού έχουν καταγραφεί 50 με 60 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να φτάνει μέχρι και τα 3,6 Ρίχτερ, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Η πόλη της Νάπα είναι γνωστή στην Καλιφόρνια για τον σημαντικό ρόλο της στην παραγωγή κρασιού.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών, ο σεισμός θα αφήσει πίσω του σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το άμεσο μέλλον, οι οποίες υπολογίζονται κοντά στο 1 δις δολάρια.

Η προηγούμενη μεγάλη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο ήταν αυτή των 6,9 Ρίχτερ του 1989.  Τότε, 63 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους, 3757 είχαν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ η οικονομική απώλεια έφτανε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.