Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: "Τον άφησαν να πεθάνει"

Αμφιβολίες για το κατά πόσον το Αμερικανικό Σύστημα Υγείας έχει την δυνατότητα να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον Έμπολα δημιούργησε ο θάνατος του Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος έφυγε από την ζωή μετά από μάχη μιας εβδομάδας στο Νοσοκομείο του Τέξας.  Στην αντίπερα όχθη, υγειονομικοί παράγοντες τονίζουν ότι η περίπτωση του Ντάνκαν έχει διαφορές σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν από τον Έμπολα.
Η πρώτη αφορά ξεκάθαρα στην καθυστέρηση της εισαγωγής του στο νοσοκομείο.  Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο Ντάνκαν έφτασε στις ΗΠΑ από την Λιβερία στις 20 Σεπτεμβρίου.  Λίγες ημέρες αργότερα, εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να επισκεφθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα στις 25 Σεπτεμβρίου.  Όμως, παρά το γεγονός ότι η κατάστασή του είχε πολλά στοιχεία της συμπτωματολογίας του ιού, τελικά δεν εισήχθη και εστάλη σπίτι του, χορηγούμενος μόνο ορισμένα αντιβιοτικά.  Τελικώς, επέστρεψε μετά από κάποιες ημέρες, όταν και νοσηλεύτηκε, όντας όμως σε προχωρημένη κατάσταση.  Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι η ιατρική ομάδα που τον εξέτασε, γνώριζε πως είχε επισκεφθεί την Λιβερία πριν από κάποιες ημέρες.
 
Παράλληλα, η πρώτη φορά που χορηγήθηκε στον Ντάνκαν πειραματικό φάρμακο του Έμπολα ήταν πέντε ημέρες μετά την εισαγωγή του.  Αντίθετα, στους άλλους τέσσερις ασθενείς, η φαρμακευτική αγωγή - η οποία ήταν διαφορετική - χορηγήθηκε απευθείας. 
 
Από την πλευρά της, η οικογένεια εκφράζει δριμύ "κατηγορώ" εναντίον του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία στον Ντάνκαν, κυρίως επειδή είναι Λιβεριανός και όχι Αμερικανός υπήκοος, όπως οι υπόλοιποι.
 
Μάλιστα, αναφέρουν ως απόδειξη το γεγονός ότι εστάλη πίσω στο σπίτι του "ελαφρά τη καρδία", παρά τα συμπτώματα που παρουσίαζε, ενώ δεν του χορηγήθηκε κανένα από τα πειραματικά φάρμακα που ήταν ήδη επιτυχημένα στις άλλες περιπτώσεις.