Log in
A+ A A-

Δεύτερο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ

Θετική στο τεστ για τον ιό Έμπολα βρέθηκε μια νοσοκόμα στο Ντάλας, η οποία συμμετείχε στην θεραπευτική διαδικασία του ασθενούς που απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η νοσοκόμα άνηκε στην ομάδα που είχε αναλάβει την περίπτωση του Τόμας Έρικ Ντάνκαν και είχε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα υλικά, από την στιγμή που βρέθηκε θετικός και μεταφέρθηκε σε μονάδα απομόνωσης. 

Σύμφωνά με τον επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας, Νταν Βάργκα, η νοσοκόμα ήρθε σε εκτεταμένη επαφή με τον Ντάνκαν και, τελικά, παρά τις περί αντιθέτου οδηγίες, παραβίασε το πρωτόκολλο ασφαλείας που έχει θεσπίσει το νοσοκομείο.

"Αυτή η παραβίαση του πρωτοκόλλου κόστισε την μόλυνσή της με τον ιό", ισχυρίστηκε ο Βάργκα.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως το διαμέρισμα αλλά και η ευρύτερη περιοχή κατοικίας της νοσοκόμας έχουν απολυμανθεί επαρκώς, ενώ γνωστοποιήθηκε πως άτομο του στενού της περιβάλλοντος - που ήρθε σε επαφή μαζί της - έχει απομονωθεί για παν ενδεχόμενο.

Η εν λόγω νοσηλεύτρια είναι το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του Έμπολα στις ΗΠΑ και το δεύτερο κρούσμα που διαπιστώνεται εντός των ορίων της χώρας. 

Την ίδια στιγμή, οι τέσσερις συγγενείς του Ντάνκαν θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό για μια εβδομάδα ακόμα, χωρίς να έχουν εκδηλώσει - μέχρι στιγμής - κάποιο σύμπτωμα του ιού.