Log in
A+ A A-

Ολοταχώς για την Μαύρη Παρασκευή

Κάτι λιγότερο από 48 ώρες απομένουν για την λεγόμενη "Black Friday", δηλαδή "Μαύρη Παρασκευή", η οποία και αποτελεί μια ιδιότυπη "εθνική γιορτή εκπτώσεων" για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με προσφορές πέρα από κάθε προσδοκία, ολονύκτιο ωράριο καταστημάτων και απίστευτη πολυκοσμία.

 

Οι τιμές της "Μαύρης Παρασκευής" είναι εξωφρενικά χαμηλές, ιδίως στα ηλεκτρονικά είδη και τα επώνυμα ρούχα.  Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές χιλιάδων ατόμων, κυρίως έξω από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, με τους άνδρες των σεκιούριτυ να έχουν δύσκολη δουλειά, αφού, μόλις ανάψουν το "πράσινο φως", οι καταναλωτές εισβάλουν με ορμή... οργισμένου όχλου.  Άλλωστε, αυτό το σκηνικό έδωσε και τον χαρακτηρισμό του "Black", καθώς ειπώθηκε για πρώτη φορά από αστυνομικούς στην Φιλαδέλφεια την δεκαετία του '60, που δεν μπορούσαν να ελέγξουν την χαώδη κατάσταση της Παρασκευής που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Ασφαλώς, τα μεγάλα μειονεκτήματα της Μαύρης Παρασκευής είναι οι συμπλοκές που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε καταναλωτές, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δίνουν μάχες σώμα με σώμα για να εξασφαλίσουν ένα προϊόν σε προσφορά.  Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες καταγράφηκαν ακόμη και θανατηφόρα περιστατικά, με υπαλλήλους να ποδοπατούνται ή καταναλωτές να μεταφέρονται σοβαρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει μεγάλες αλυσίδες είτε να παρατείνουν τις προσφορές, προκειμένου να αποφύγουν την μαζική προσέλευση της Μαύρης Παρασκευής, είτε να προσφέρουν ανάλογες εκπτώσεις μέσω διαδικτύου.

Μάλιστα, οι καταναλωτές που δεν έχουν στην κουλτούρα τους το... "shopping therapy", προτιμούν την ασφάλεια του υπολογιστή τους, κάνοντας παραγγελίες online, χωρίς να στριμώχνονται στις ουρές κατά την διάρκεια της νύχτας.