Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Οι γιορτές και οι άθεοι

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, όμως οι προετοιμασίες για την  παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνεχίζονται, πάντα στο πνεύμα της εορταστικής περιόδου. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον οι γιορτές εξελίσσονται σε μια κοσμική γιορτή και χάνουν τον χριστιανικό τους χαρακτήρα.

Στη Νέα Υόρκη, κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς, εμφανίστηκε ένα μήνυμα κοντά στον σταθμό της 34 Street, μέσω του οποίου οι άθεοι ζητούσαν να αποχαρακτηριστεί η αργία των χριστουγέννων από θρησκευτική και να γίνει κοσμική, απαιτώντας να καθιερωθεί το Xmas αντί του Christmas.

Παράλληλα, ορολογίες όπως Holidays αντί για Christmas αλλά και seasonal tree αντί για Christmas Tree προκαλούν συζητήσεις και αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τα γνωστά εορταστικά κυπελλάκια της αλυσίδας καφέ Starbucks.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως πολύ δύσκολα ένα ανώτατο δικαστήριο θα λάμβανε την απόφαση αποχαρακτηρισμού της αργίας της 25ης Δεκεμβρίου, με δεδομένο ότι υπάρχει επίσημη θρησκεία αλλά και τις αντιδράσεις που θα ακολουθούσαν.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ακόμη και αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων που δεν ελέγχονται από χριστιανούς, δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορες στο απίστευτο καταναλωτικό ντεμαράζ του λεγόμενου Christmas Shopping.