Log in
A+ A A-

Νίκη για Τραμπ και Χίλαρυ - Αποχώρησε ο Μπους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μεγάλος νικητής στην μάχη της Καλιφόρνια, έχοντας ήδη εξασφαλίσει άνετη διαφορά με 33%, με Κρουζ και Ρούμπιο να δίνουν μάχη για την δεύτερη θέση.  Αποχώρησε από την κούρσα ο Μπους.

Με ποσοστό 33% στο 82% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε την αναμενόμενη νίκη στη Νότια Καρολίνα, εδραιώνοντας την κυριαρχία του στις μέχρι στιγμής προκριματικές διαδικασίες για το χρίσμα των Ρεμπουπλικανών.

Αντίθετα, Ρούμπιο και Κρουζ έδιναν μάχη για την δεύτερη θέση (22,3 και 21,7% αντίστοιχα), ενώ οι άλλοι τρεις (Μπους 8,2%, Κέισικ 7,8% και Κάρσον 6,9%) περιορίστηκαν και πάλι σε μονοψήφιο. 

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η νίκη αυτή του Τραμπ επιβεβαιώνει και με το παραπάνω ότι είναι το φαβορί, αν αναλογιστεί κανείς ότι - με εξαίρεση το 2012 - όποιος Ρεμπουπλικανός κερδίσει τη Νότια Καρολίνα, παίρνει ανελλιπώς το χρίσμα από το 1980.

Όμως, εκτός από τον θρίαμβο του ιδιόρρυθμου επιχειρηματία, η βραδιά επεφύλασσε και την ολοκληρωτική ήττα ενός άσπονδου "φίλου" του: Του Τζεμπ Μπους, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από την κούρσα.

"Οι ψηφοφόροι στην Άιοβα, το Νιου Χαμσάιρ και τη Νότια Καρολίνα μίλησαν.  Σέβομαι, λοιπόν, την απόφασή τους.  Αποσύρομαι από την κούρσα", δήλωσε ο Τζεμπ Μπους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Κυβερνήτης της Φλόριδα επιστράτευσε αυτήν την εβδομάδα τα ισχυρά μέλη της οικογένειάς του (τον αδερφό του και πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους αλλά και την μητέρα του, Μπάρμπαρα Μπους) να τον στηρίξουν επικοινωνιακά, χωρίς όμως να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα, σε μια Πολιτεία όπου οι Μπους είχαν παράδοση στο παρελθόν.

Οριακή νίκη Κλίντον στη Νεβάδα

Στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρυ Κλίντον κατάφερε τελικά να υπερισχύσει του Μπέρνι Σάντερς στη Νεβάδα, στηριζόμενη τελικά στους μειονοτικούς ψηφοφόρους αλλά και τον ισχυρό μηχανισμό που έστησε τις τελευταίες ημέρες στις πιο κρίσιμες εκλογικές περιοχές.

Στο 87% των ψήφων, η κ. Κλίντον συγκέντρωνε 52,5% έναντι 47,4% του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος είχε για μια ακόμη φορά την υποστήριξη των νεότερων ψηφοφόρων.

Πάντως, στην επόμενη αναμέτρηση (Νότια Καρολίνα) το σκηνικό αναμένεται πιο ξεκάθαρο, αφού η Χίλαρυ Κλίνον παίζει... στην "έδρα της", λόγω της υποστήριξης των αφροαμερικανών ψηφοφόρων.