Log in
A+ A A-

Σούπερ Σάββατο: Μπέρνι και Κρουζ έστειλαν "μήνυμα"

Παραμένουν ισχυροί στην διεκδίκηση του χρίσματος του υποψηφίου Προέδρου οι Τεντ Κρουζ και Μπέρνι Σάντερς, σε Ρεμπουπλικανούς και Δημοκρατικούς αντίστοιχα, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του λεγόμενου "Σούπερ Σαββάτου".

Στους Ρεμπουπλικανούς, ο Τεντ Κρουζ ενίσχυσε για μια ακόμη φορά το επιχείρημά του ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να ανακόψει την πορεία του Ντόναλντ Τραμπ.  Έτσι, κατάφερε και εξασφάλισε άνετη πλειοψηφία στο Κάνσας και το Μέιν, την ώρα που ο Τραμπ επικρατούσε σε Κεντάκι και Λουιζιάνα.  Παρόλα αυτά όμως, η νίκη του Κρουζ στο Μέιν - όπου ο Τραμπ είχε εξασφαλίσει την επίσημη πολιτική στήριξη από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας - έστειλε πολλαπλά μηνύματα και κατέδειξε ότι οι επιθέσεις που δέχτηκε ο Τραμπ από επιφανή στελέχη του Ρεμπουπλικανικού κόμματος, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, έπιασαν τόπο.

Την ίδια στιγμή, οι δυο εναπομείναντες συνυποψήφιοί του, Μάρκο Ρούμπιο και Τζον Κέισικ, περιορίστηκαν σε δευτερεύοντα ρόλο, καταγράφοντας σχετικά "φτωχά" ποσοστά στις τέσσερεις κάλπες.  Τι μπορεί να συμβεί στην συνέχεια;  Θεωρείται δεδομένο ότι αμφότεροι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την κούρσα πριν την μάχη της 15ης Μαρτίου, όταν και η διαδικασία θα μεταφερθεί στις εκλογικές τους έδρες, Οχάιο (Κέισικ) και Φλόριδα (Ρούμπιο).  Εάν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο "σπίτι" τους, θεωρείται δεδομένο ότι τόσο ο Κέισικ, όσο και ο Ρούμπιο θα ανακοινώσουν την απόσυρσή τους, αφήνοντας ανοικτό έδαφος στον Κρουζ να δώσει μόνος του την "μητέρα των μαχών" με τον Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά στον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, παρά το "καμπανάκι" που ήχησε κατά το Σούπερ Σάββατο, εξακολουθεί να προηγείται και να φαντάζει το λογικό φαβορί τις κούρσας.

Ο Μπέρνι είναι εδώ

Στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρυ Κλίντον είναι η επικρατέστερη υποψήφια, αλλά ο αντίπαλός της, Μπέρνι Σάντερς, αποδεικνύεται "πολύ σκληρός για να πεθάνει".  Έτσι, η νίκη του σε Κάνσας και Νεμπράσκα τον διατηρεί ως υπολογίσιμο αντίπαλο στην κούρσα, με την κ. Κλίντον όμως να έχει πάντα ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Τις φυλετικές μειονότητες.

Ειδικότερα, Κάνσας και Νεμπράσκα, όπου επικράτησε ο Σάντερς, έχουν λευκούς ψηφοφόρους σε ποσοστό 85%.  Αντίθετα, στην Λουιζιάνα υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό Αφροαμερικανών ψηφοφόρων (30%), που έδωσαν τεράστια ώθηση και εν τέλει συντριπτική νίκη στην Κλίντον.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο Σάντερς εκτίμησε ότι το κομμάτι των Αφροαμερικανών που πρόσκειται συντριπτικά στην Χίλαρυ είναι αυτό του Νότου και πως, όταν η διαδικασία μεταφερθεί Βόρεια, θα διαφανεί μια διαφορετική αντιμετώπιση.