Log in
A+ A A-

Βόρεια Καρολίνα: Ο νόμος που ξεσήκωσε ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ

Την αντίδραση ομοφύλων, τρανσέξουαλ αλλά και ακτιβιστών προκάλεσε ο νόμος που θεσπίστηκε στην Πολιτεία της Βορείου Καρολίνας, βάσει της οποίας απαγορεύεται στους τραβεστί και τρανσέξουαλ να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες των φύλων στα οποία ανήκουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει προσφυγή στην Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη.

Την προσφυγή αυτή συνυπογράφουν δυο τρανσέξουαλ, ένας ομοφυλόφιλος και δυο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σχετικές με το αντικείμενο, μέσω της οποίας απαιτούν να καταργηθεί άμεσα ο "House Bill 2", στον οποίο περιλαμβάνεται η προαναφερόμενη και άλλες επίμαχες διατάξεις.

Ειδικότερα, οι ακτιβιστές τονίζουν ότι ο νόμος αυτός δεσμεύει όλες τις πόλεις της Βόρειας Καρολίνας, που δεν θα έχουν την δυνατότητα πλέον να περνούν και να εφαρμόζουν διατάξεις που θα ενισχύουν τα δικαιώματα ομοφύλων και τρανσέξουαλ.

Μάλιστα, οι ενάγοντες κινούνται νομικά και ενάντια σε συγκεκριμένους θεσμικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και τον Κυβερνήτη της Πολιτείας, Πατ Μακ Γκόρυ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η πλειοψηφία της Πολιτειακής Βουλής και Γερουσίας υπεραμύνεται των νέων διατάξεων, προβάλοντας το επιχείρημα πως "εάν δεν διατυπωθεί έτσι ο Νόμος, στην πράξη θα επιτρεπόταν και σε άνδρες να μπαίνουν στις τουαλέτες ή τα αποδυτήρια γυναικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, η Πολιτεία της Τζόρτζια απασχόλησε την επικαιρότητα για έναν πανομοιότυπο λόγο, αφού η Πολιτειακή Βουλή πέρασε νομοθεσία που επιτρέπει σε καταστηματάρχες να μην εξυπηρετούν ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, εφόσον αυτό αντιτίθεται στις αρχές τους.

Πάντως, η εν λόγω ρύθμιση δεν πρόκειται να υπογραφεί από τον εκεί Κυβερνήτη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο.