Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Τα «γαλλικά» της Νούλαντ και ο νέος πρεσβευτης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Μνήμες από την πιο γκάφα ολκής της αμερικανικής διπλωματίας ξυπνά το όνομα του Τζέφρεϋ Πύατ, ο οποίος όπως αποφασίστηκε θα είναι ο επόμενος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα στη θέση του Ντέιβιντ Πίρς.

Ο Πύατ είναι σήμερα πρέσβης στην Ουκρανία και διατηρεί στενές σχέσεις με την υφυπουργό εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ η οποία είναι υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.

Τον Φεβρουάριο του 2014, στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ουκρανία, αποκαλύφθηκε στο Youtube ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο η υφυπουργός ακούγεται να λέει στον Πύατ: «Η Ε.Ε. ας πάει να γ...».

Οι δύο διπλωμάτες μιλούν επί τέσσερα λεπτά για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στη Ουκρανια. Η Νούλαντ επικαλείται το όνομα του διπλωμάτη του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος είχε οριστεί εκείνη την εποχή απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Η ηχογραφημένη συνομιλία όπως δημοσιεύτηκε στο Youtube:

«Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα. Να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν, και ξέρεις, η ΕΕ ας πάει να γ...», ακούγεται να λέει η Νούλαντ.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσουν όλα μαζί, γιατί πρέπει να είσαι σίγουρη ότι όταν κάτι θα αρχίσει να ξεκολλά, οι Ρώσοι θα δουλέψουν παρασκηνιακά προσπαθώντας να το τορπιλίσουν», απαντά ο πρεσβευτής Πύατ.

Η συνομιλία, προφανώς καταγράφηκε εν αγνοία των δύο διπλωματών. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι είχε αρνηθεί να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας «ιδιωτικής διπλωματικής συζήτησης», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Η αποκάλυψη του διαλόγου είχε προκαλέσει σάλο στην Ευρώπη, με την εκπρόσωπο τύπου της Αγγελα Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, να χαρακτηρίζει τις αναφορές της Νούλαντ «απαράδεκτες».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεώρησαν τη Ρωσία ως βασικό ύποπτο για τη διαρροή της ηχογραφημένης τηλεφωνικής συνομιλίας.

thetoc.gr