Log in
A+ A A-

Λουτρό αίματος στο Ορλάντο

Ανεβαίνει ώρα με την ώρα ο αριθμός νεκρών από την επίθεση ενόπλου σε gay μπαρ του Ορλάντο. O δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 50 και οι τραυματίες στους 53. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.

Το μακελειό σημειώθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε gay bar ου Ορλάντο, στην Πολιτεία της Φλόριντα, όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (SWAT) επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούσε ένας ένοπλος, ο οποίος νωρίτερα είχε ανοίξει πυρ μέσα στην αίθουσα όπου διασκέδαζαν δεκάδες θαμώνες. Σύμφωνα με τις αρχές δράστης είναι ο 29χρος Ομάρ Ματίν, αφγανικής καταγωγής που ζούσε στο Port St. Lucie της Φλόριδας. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο Ματίν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. «Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια πράξη"ισλαμιστικής τρομοκρατίας"."Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να ήταν συμπαθών αυτής της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά", εξήγησε ο ειδικός πράκτορας Ρον Χάρπερ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακραίους ισλαμιστές.

 

Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος που επιτέθηκε στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο καταγόταν από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Κινγκ, ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.  Νωρίτερα πάντως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο δράστης είναι  ένας  άνδρας ρατσιστής και μέλος της εκκλησίας των Βαπτιστών. H εκκλησία έχει την έδρα της στην Topeka του Κάνσας και το σλόγκαν της είναι «Ο θεός μισεί τις αδερφές». 

Οι αρχές δεν έχουν καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η επίθεση στο Pulse σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη δολοφονία της νεαρής τραγουδίστριας Κριστίνα Γκρίμι την Παρασκευή, στην ίδια πόλη. Ο δράστης της δολοφονίας αυτής αμέσως μετά έβαλε τέλος στη ζωή του, με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας αστυνομικός που εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας μέσα στο κλαμπ, αντάλλαξε πυρά με τον ύποπτο γύρω στις 2 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Πολύ γρήγορα, η επίθεση εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας και οι ειδικές δυνάμεις επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους, μπήκαν στο κλαμπ και σκότωσαν τον δράστη ο οποίος είχε κλειστεί στις τουαλέτες μαζί με τους ομήρους.

thetoc.gr