Log in
A+ A A-

Συνεχίζεται η κόντρα Τραμπ - NFL

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και την διοργανώτρια Αρχή του αμερικανικού πρωταθλήματος Football, NFL, με αφορμή τις διαμαρτυρίες παικτών κατά την διάρκεια ανάκρουσης και ερμηνείας του αμερικανικού Εθνικό Ύμνο πριν τους αγώνες.

 

Αυτή την φορά ήταν η σειρά του κ. Τραμπ να απαντήσει στο NFL, καλώντας για μια ακόμη φορά τους διοργανωτές να θεσπίσει κανόνες και κυρώσεις στους αθλητές που στέκονται γονατιστοί αντί σε στάση προσοχής κατά τον Εθνικό Ύμνο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ασέβεια προς την χώρα και τον λαό της.  Λίγες ώρες νωρίτερα, η ομάδα των Dallas Cowboys είχε αντιτεθεί ευθέως στις δηλώσεις Τραμπ, με σύσσωμη την ομάδα, σε μια συμβολική κίνηση, να γονατίζει, εισπράττοντας πάντως και αποδοκιμασίες.

Την ίδια τακτική ακολουθούν επισήμως και άλλες ομάδες, διαφωνώντας πλήρως με τις δηλώσεις Τραμπ και στηρίζοντας τις συνειδητές επιλογές των παικτών τους, οι οποίοι επιλέγουν με αυτήν την στάση να διαμαρτυρηθούν για κακώς κείμενα όπως η αστυνομική βία ή ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός.  Την κίνηση αυτή έκανε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 ο πρώην quarterback των San Francisco 49ers Κόλιν Κέπερνικ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ, σε ομιλία του στην Αλαμπάμα, παρότρυνε με ιδιαίτερα έντονο και όχι... "πολιτικά ορθό" τρόπο το NFL να αποβάλει τους παίκτες που "δείχνουν ασέβεια στον εθνικό ύμνο".

"Δεν θα σας άρεσε να δείτε κάποιον από τους αρμόδιους του NFL, οταν κάποιος δείχνει ασέβεια στην σημαία μας, να λέει 'βγάλτε αυτόν τον π@@@ας γιο (σ.σ. 'son of a b@@@') έξω από το γήπεδο, εδώ και τώρα;  Να απολυθεί", είχε πει ο Τραμπ την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει θύελλα διαμαρτυριών και από επαγγελματίες παίκτες άλλων αθλημάτων.

Πάντως, στο πλευρό του Τραμπ στέκονται βετεράνοι του Αμερικανικού Στρατού, πολλοί εκ των οποίων καλούν τους παίκτες να επιλέξουν άλλη μορφή διαμαρτυρίας.