Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 165
Log in
A+ A A-

Ο τυφώνας "Σάντυ"...σε ένα βιβλίο

Ένα περιοδικό με εικόνες που κατέγραψε μια ομάδα "τολμηρών" φωτογράφων κατά την διάρκεια, αλλά και κατόπιν, του τυφώνα Σάντυ, αναμένεται να κυκλοφορήσει με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από το καταστροφικό φαινόμενο.

 

Τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.  Είχαν προμηθευτεί τα απαραίτητα, είχαν λάβει (;) τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και έκαναν... την προσευχή τους.  Ανέμεναν να περάσει το κακό, να ξεσπάσει ο τυφώνας Σάντυ και να φύγει, αφήνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στην ζωή τους.  Υπήρξαν όμως και πρόσωπα τα οποία δεν υπάκουσαν στην - ιδιαίτερα δημοφιλή εκείνες τις ημέρες - προτροπή του "Stay Safe".

Ο λόγος για μια ομάδα φωτογράφων, οι οποίοι, ενώ όλοι κλείνονταν στα σπίτια τους, στήθηκαν σε "σημεία - κλειδιά" και περίμεναν την αναταραχή να ξεκινήσει.  Μοναδικό τους "όπλο", το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και, φυσικά, το iPhone, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να καταγράψουν τις - τρομακτικές - στιγμές που εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια τους.

"Στεκόμουν στην Jay Street, δίπλα από τους μετασχηματιστές ισχύος.  Είδα το νερό να υπερχειλίζει και να φτάνει πάνω τους, με αποτέλεσμα να γίνει έκρηξη.  Το Lower Manhattan βυθίστηκε στο σκοτάδι και εμείς ήμασταν εκεί και το είδαμε", εξιστορεί ο Benjamin Lowy.

Ένα χρόνο αργότερα λοιπόν, οι "αφανείς ήρωες" των ημερών - οι οποίοι, στο μεταξύ, δημοσίευαν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες στο διαδίκτυο - θα ενώσουν και πάλι της δυνάμεις τους, παρέχοντας τις φωτογραφίες για τις ανάγκες έκδοσης ενός επετειακού βιβλίο, με τίτλο #Sandy.  Όπως τονίζεται, πρόκειται για μια εκδοτική προσπάθεια η οποία θα περιλαμβάνει 115 φωτογραφίες, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα σπίτια των θυμάτων.

Η έκδοση θα γίνει από την Daylight Books και θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από online δωρεά, η οποία και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

"Το βιβλίο θα διατεθεί επετειακά μόνο μέσω διαδικτύου.  Αν κάποιος θέλει να το προμηθευτεί από τα βιβλιοπωλεία, θα πρέπει να περιμένει για κάποιο διάστημα", τονίζουν οι υπεύθυνοι έκδοσης.